התנגדויות לצוואה

תמצית ההרצאה:

התחום של התנגדויות לצוואה שונה לחלוטין מתחומים משפטיים אחרים מהסיבה הפשוטה – בהליך משפטי בגין צוואה, העד המרכזי אינו בחיים. עובדה זו מציבה את עורכי הדין שמגישים התנגדויות לצוואה בעמדת נחיתות, במיוחד כשהצוואה “מבושלת”. ככל שיש יותר מעורבות בצוואה, ככל שהיא יותר מתוכננת ולא מדובר במסמך שנוצר מרצון חופשי, סביר להניח שהצד השני שולט יותר בכל מה שקשור בעניין – הוא שולט בעדים, שולט בראיות והכל נמצא בכיס שלו.

בגלל האופי המיוחד של תיקי התנגדות לצוואה, הפסיקה יצרה לאורך השנים הלכות מיוחדות למקרי התנגדות. כעורכי דין אנחנו חייבים לנצל את היתרונות שהפסיקה נותנת. חיסרון עצום יכול להיות גם יתרון עצום אם משתמשים בו נכון.

אסטרטגיות להגשת התנגדות לצוואה – נטל ההוכחה

נטל ההוכחה הוא הדבר הראשון והחשוב שצריך לזכור כאשר מנהלים אסטרטגיה של התנגדות לצוואה.

דוגמא 1: התנגדות לצוואה ע”י העברת הנטל

נכדים לסבתא בת קרוב ל-90 הציגו צוואה שהינה לטובת שכן ואשתו שהיו קרובים מאוד לסבתא. היה ברור לחלוטין שלא הגיוני בעליל שהסבתא תנשל את הנכדים. אולם כשמתחילים לחקור מבינים כי לא יהיה ניתן לבסס את ההתנגדות על השפעה בלתי הוגנת: אין בעיה מבחינה רפואית ואין סיכוי שמומחה רפואי יקבע שלא הייתה כשירה. היא לא הייתה מרותקת, הייתה גישה חופשית אליה וכו’.

בתגובה להתנגדות השכנים רצו להסביר מדוע הם זכאים לירושה. הם ניסו לפאר ולרומם את עצמם וטענו כי היו היחידים שטיפלו ודאגו לסבתא. לכן החלטתי לנהל את ההתנגדות אחרת. לא ביקשתי חוות דעת רפואית ומיעטתי בהבאת עדים.

בראש ובראשונה צריך להרגיש ולהראות לשופט שאתה צודק. השופט יודע שאתה צודק ורוצה לעזור לך, אבל צריך לספק לו חבל. הבעיה היתה בתלות ותלות מעבירה נטל. החבל – העברת נטל.

דוגמא 2: הגנה על צוואה ע”י הפיכת הנטל

מקרה הפוך שמציג את הבעיה מהזוית השנייה, כשאנחנו כעורכי דין מגנים צוואות. אדם עם צוואה תקינה לחלוטין. הבנתי כי השופט לא אוהב את הלקוח. התאמצתי בצורה יוצאת דופן להוכיח את כל מה שצריך – חו”ד רפואית, העליתי כל עד אפשרי – הכל כדי להוכיח את העדרן של כל העילות, למרות שהנטל לא עליי. בפסק הדין בית המשפט הפך את הנטל. קבע שהיו יחסי אמון מיוחדים (יחסי אמון מיוחדים הם יחסים בין עורך דין ולקוח, רופא וחולה וכדומה) ועל בסיסם המתנגדים לא הוכיחו באופן מוחלט השפעה בלתי הוגנת.

שאלה: אם מגיע לקוח ומציג לפניכם מסמך צוואה מודפס: גוף צוואה, כותרת צוואה, מקום לחתימה, מקום לחתימת עדים, אבל הכל ריק. מי מכם היה ממשיך את הפגישה? כולם צריכים להמשיך.

כאשר מגיעה צוואה יש כמה דברים שצריך לבדוק:

  1. האם התמלאו תנאי היסוד, סעיף 25 לחוק הירושה: הביאה בכתב והביאה בפני עדים. אם התקיימו דרישות יסוד אלו בית המשפט יכול לקים את הצוואה אם אין לו ספק באמיתותה.
  2. פגום צורנית – אין חתימה, אין חתימת עדים ואין תאריך ועוד דרישות שמבקש החוק, אך העדרן הוא פגם צורני. פגם צורני מעביר את הנטל ובתיקי התנגדות זהו אחד הכלים המרכזיים שעומדים לפנינו.

לדוגמא: צוואה שהגיעה אליי נראית תקינה לחלוטין. כשאני שואל את סיפור הדברים נאמר לי כי כותב הצוואה לא ידע עברית. מסתכל אם כתוב שתורגם, האם כתוב שהוקרא. יש כאן היפוך נטל.

דוגמה נוספת: צוואה נוטריונית– על נוטריון חלות כל החובות בתקנות הנוטריונים, שהידועה שבהם האם מאושפז או רתוק למיטתו. מצריך חו”ד רפואית. אך זה לא מספיק, חו”ד הרפואית צריכה להיות מיום חתימת הצוואה. אם זה לא מיום עריכת הצוואה – זה מעביר את הנטל. יש אינסוף מקרים שמעבירים את הנטל.

מקרים בהם הפסיקה קבעה היפוך נטל: השפעה בלתי הוגנת, יחסי אמון מיוחדים.

משמעות העברת הנטל – מעבירה אותנו מהתחום החיובי לתחום השלילי. הפיכת הנטל מחייבת את הצד השני להוכיח לא רק את אמיתות הצוואה אלא גם את גמירות דעתו של המצווה. זאת אומרת זה שהנטל נהפך עליו צריך להוכיח שאין לו אחות, הוא צריך להוכיח את היעדרן של כל עילות ההתנגדות אחת לאחת. נטל כמעט בלתי אפשרי.

כעורכי דין  חשוב שתשימו דגש על עניין זה. זה לא תמיד נבחן עד הסוף.

יש עדיין שאלות רבות: האם צריך להעלות את הטיעון בתחילת המשפט, אם כן כיצד להעלות אותו, האם הצד השני יהיה מוכן לכך ועוד.

חייגו אלינו יצירת קשר הוראות הגעה