מבחנים לקיומה של השפעה בלתי-הוגנת
להבדיל מקביעת קיומה של השפעה, שהיא קביעה עובדתית – הרי קביעת "אי-ההגינות" בהשפעה הינה שאלה ערכית נורמטיבית. השאלה אילו נסיבות של השפעה יחשבו כהשפעה הגובלת באי-הגינות – הינה שאלה סובייקטיבית, וזווית ראייתו של הבוחן, כמו גם הבסיס הנורמטיבי של ראייתו – הינן ללא ספק, בעלות משקל מכריע.
בעניין גודמן הגיע בית-המשפט למסקנה המתבקשת, כי לא ניתן ואף לא רצוי לקבוע רשימה סגורה של מבחנים לקביעת קיומה או העדרה של השפעה בלתי-הוגנת.
חקירת צפונות נפשו של המצווה ובחינת רצונו החופשי והחלטתו העצמאית, כדי לעמוד על קיומה או העדרה של "אי-ההגינות" בהשפעה – תוכרע על-פי נסיבותיו הכוללות של כל מקרה. המקרים הרבים שנבחנו בפסיקה כמו גם המבחנים החלקיים שנקבעו לאותם מקרים, מהווים בסיס מסייע נאות להסקת מסקנות.
אם נבחן מקרים אלה, ניווכח כי כחוט השני עוברות הנסיבות הבסיסיות אשר יש לבחנן לקיומה או שלילתה של השפעה בלתי-הוגנת. שיעור נסיבות המתקיימות בפן השלילי, דהיינו במציאות המצביעה על השפעה ומעורבות או על קיום אפשרות עובדתית וקרקע פוריה להשפעה בלתי-הוגנת – יהיה בכך כדי לבסס אפשרות זו:
– תלות מקיפה ויסודית;
– היקף התלות ועומקה (תלות כלכלית, תלות טיפולית, תלות נפשית וכו');
– גיל המצווה;
– מצב בריאותי ונפשי;
– הנסיבות האופפות את עריכת הצוואה;
– הנסיבות בהם נחתמה הצוואה;
– לחץ מילולי על אדם חולה, חלש ותשוש החסר כוח להתנגד;
– מעורבות בעריכת הצוואה, של הנהנה על-פיה;
– קרבה משפחתית;
– עדים לצוואה המקורבים לנהנים על-פיה;
– מידת אמינות המשפיע בהגינות השפעתו;
– קרבה פיזית;
– יכולת המצווה להיוועץ באחרים באותו מועד;
– מידת "הסודיות" בעריכת הצוואה;
– חתימת המצווה על צוואה מוכנה להבדיל מצוואה הנערכת במקום;
– חתימת המצווה בדרך שונה מהרגיל;
– צוואה ארוכה וסבוכה מול צוואה פשוטה וקצרה;
– יכולת לבטל הצוואה לאחר עריכתה ואי-ביטולה;
– פירוש הצוואה מפניה ומתוכה (בעיקר נוסח לא סביר בצוואה או טעות המצביעה על אי-סבירות בניסוח או קריאה מדוקדקת של הצוואה;
– העדר הגיון או סיבה נראית לעין לנישול קרובים בצוואה לטובת רחוקים יותר;
– שינוי ברצונם של המנוחים תוך תקופה קצרה (קיום הוכחה על רצון שונה זמן קצר לפני עריכת הצוואה).
משקלה של כל נסיבה והרכב הנסיבות המכריע, אינן יכולות להיקבע אלא על-פי המכלול הכולל של העובדות המתקיימות בכל מקרה לגופו.
כך, במקרים מסויימים נקבע כי שאלת התלות של מנוח בנהנה היא חזות הכול, וישנם מקרים שבהם חולשתו של המנוח והיותו נתון להשפעה בקלות מהווים אלמנט מכריע. לעיתים צירף בית-המשפט קרבה משפחתית לתלות ובאחרים צורפה לתלות חולשה שכלית או גופנית.
כאשר הושלם שלב איסוף העובדות, ובפני בית-המשפט מונחת תשתית עובדתית סופית, אשר מאירה מספר מהנסיבות הקיימות באותו מקרה, כמו גם את עוצמתן – נותרת בפני בית-המשפט הכרעה אובייקטיבית שהיא בעיקרה נורמטיבית, והיא האם מכלול זה מקיים השפעה בלתי-הוגנת, ובמילים אחרות – עד מה עמוקה הפגיעה ברצונו האמיתי של המצווה ועד כמה נכונה המסקנה כי לא את רצונו ביטא המצווה אלא את רצון הזולת.
זווית ראיה שונה בבחינת קיומה של השפעה בלתי-הוגנת הוצגה על-ידי השופט חשין בעניין מרום. אמנם מסקנתו בפסק-הדין נותרה בדעת מיעוט, אולם ראייתו הנורמטיבית אומצה בפסק-הדין, כמו גם מאוחר יותר בעניין גודמן.
בעניין מרום נדון מקרה בו חתם מנוח על צוואה לטובת מי שטיפלה בו בחודשי חייו האחרונים.
אמנם, השופט חשין מנתח את שאלת "אי-ההגינות" שבהשפעה, בנוגע לאדם המבקש להשיג תמיכה ועזרה באחרית ימיו, אולם הרעיון הבסיסי הגלום בגישה זו, כמו גם שכיחות מקרה זה ודומיו במכלול המקרים בהם מועלית טענת ההשפעה הבלתי-הוגנת, מביאים גישה זו לפן מאזן בראיית "אי-ההגינות".
להלן דבריו היפים של השופט חשין במקורם:
"זקן וחולה וחלוש ונעזב, מדוע לא נזכה אותו ברצון אמיתי ועצמאי וחופשי ליתן את כל רכושו לאישה שטיפלה בו בחודשיו האחרונים (ולו כדי שתזכה ברכושו)? מדוע נניח – כדבר המובן מאליו – כי אותה אישה הפעילה על המנוח השפעה בלתי-הוגנת … ואולם המנוח, האדם תלוי בה לחלוטין, מבקש להוריש לאותה אישה את כל רכושו, בשל אותה תלות ובשל מעט הטובה שהיא עושה לו בימיו האחרונים … אין ספק שמצבו הנפשי והפיזי המעורער השפיע על החלטתו להוריש לאישה את כל רכושו, ואולם מדוע נאפיין את הדברים כהשפעה בלתי-הוגנת כדי פסילת הצוואה? … הבה נבחון את עצמנו ונשאל: בהניחנו קיומה של השפעה בלתי-הוגנת בנסיבות כגון אלו, האין אנו רואים מהרהורי ליבנו? … מוטל עלינו לעשות כמיטבנו לכבד את רצונו של המנוח תוך שנשפוט אותו במצבו, אף שלא הגענו למקומו…".
יצויין, כי במקרה זה המתואר על-ידי השופט חשין – לא היתה למצווה אופציה אחרת לקבל את "מעט הטובה" ממקום אחר, ועובדה זו מביאה זווית ראויה זו לחידודה.
הינה כי כן, שאלת אי-ההגינות הינה נורמטיבית בבסיסה, מעורבים בה שאלות של חברה ומוסר כמו גם מדיניות חברתית, שבהכרח משתנה עם חלוף העיתים והנסיבות.
גם בעניין עיזבון המנוח ש.י. נדון מקרה, בו המנוח ציווה את כל רכושו למי שטיפלה בו.
בית-המשפט מציין, כי קו הגבול בין "השפעה בלתי הוגנת" לבין "הכרת תודה, הינו דק ביותר, וכי בתי-המשפט התבלטו רבות בפסיקותיהם, בניסיון לקבוע את מיקומו של קו גבול זה. בית-המשפט מאזכר את פסק-הדין בעניין מרום, ומציין כי במקרה הנדון, לא מדובר בהיכרות קצרה אלא במערכת יחסים ארוכת שנים, שהלכה והתפתחה לכדי יחסי קרבה אמיתיים.
המנוח ידע להבחין בטיבה של צוואה ומצבו השכלי-הכרתי, כמו גם הפיזי, היה עמו לעת עשיית צוואתו.
היוזמה לעשיית הצוואה הייתה של המנוח ללא כל מעורבות של התובעת, אשר אף לא ידעה על קיומה של הצוואה אלא שנה לאחר עשייתה.
העדים לצוואה, עו"ד מקצועיים, עשו עבודתם נאמנה וביררו אם ברצונו לזכות את התובעת ברכושו, ונוכחו לדעת, כי אכן זהו רצונו החופשי והאמיתי.
הנתבעים לא השכילו להראות, כי המנוח היה מבודד ומנותק מבני משפחתו. להיפך, הם היו אלה שטענו, כי הם טיפלו בו ודאגו לו יומם ולילה. טענה זו, ככל שאמיתית היא, חותרת תחת האפשרות שהצוואה נעשתה מחמת השפעה בלתי הוגנת של התובעת. טענה זו ככל שלא נכונה היא, מסבירה את הגיונה של הצוואה בהדרת שארי בשרו ובמתן רכושו לתובעת, אשר שירתה אותו בנאמנות ובמסירות במשך למעלה מ-10 שנים עד לעשיית הצוואה, ובמשך קרוב ל-20 שנה עד לפטירתו.
בית-המשפט קבע, כי יש לפרש את היחס של התובעת למנוח כאצילות נפש וגדלות רוח – רצון כן ואמיתי לסעוד איש קשיש מטעמים אנושיים גרידא, ושלא על-מנת לקבלפרס.
בעניין אלוני, מגיע בית-המשפט למסקנה, כי הקושי הבסיסי הקיים בבחינת רצונו של המצווה, כאשר זה אינו בחיים עוד ודעתו אינה יכולה להישמע – מביא למסקנה המתבקשת כי בית-המשפט יכריע מקרים אלה על בסיס נטל ההוכחה.
אכן, מסקנה זו עולה בקנה אחד עם ניתוח פסקי-הדין בהם הועלתה טענת ההשפעה הבלתי-הוגנת. רובם המכריע של המקרים, הוכרעו על בסיס אי-יכולתו של הצד שנטל ההוכחה רבץ לפתחו, להרימו.
העובדה כי הוכחת קיומה או העדרה של השפעה בלתי-הוגנת קשה ביותר, מעבירה את הצדדים למאבק על נטל ההוכחה.
במסגרת זו, ינסה המתנגד, עליו מוטל נטל ההוכחה הבסיסי, להוכיח קיומה של הנחה לכאורה כיחסי אמון מיוחדים, או פגם צורני בצוואה, שיש בהם כדי להעביר הנטל, ואילו מבקש הקיום, ינסה לסתור הנחות אלה, תחת שלילת ההשפעה הבלתי-הוגנת.
חריג לכלל ראייתי זה:
בפסק-דין בן נון נקבע חריג לכלל המטיל את נטל הבאת הראיה על המתנגד לקיום צוואה. על-פי חריג זה, כאשר הנסיבות האופפות את המקרה מצביעות על קיומה של תלות אדם אחר בזולתו, שהיא כה מקיפה ויסודית, עוברת חובת ההוכחה על אי-קיומה של השפעה בלתי-הוגנת אל שכמו של המבקש לקיים את המעשה או הפעולה.
העברת נטל הראיות מהמתנגד לקיום הצוואה אל המבקש לקיימה:
בעניין מרום נקבע שנטל השכנוע מוטל על המתנגד לקיום הצוואה, וכי עם הקמת החזקה בדבר השפעה בלתי-הוגנת על-ידי המתנגד – עובר נטל הבאת הראיות אל המבקש לקיים את הצוואה. נטל השכנוע הסופי אינו מוסר מכתפיו של המתנגד לעולם. חיובו של המבקש צו קיום צוואה להביא ראיות לסתירת החזקה – מטיל עליו נטל משמעותי בהבאת הראיות.
לצורך העברת נטל הבאת הראיות, בתחילת המשפט, מהמתנגד למבקש – יש צורך בהקמת חזקה בדבר השפעה בלתי-הוגנת. יש לצאת מנקודת הנחה שהעובדות המעמידות את החזקה מוסכמות בין הצדדים. אם הסכמה כזו אינה מצויה בפני בית-המשפט, לא ניתן יהיה להפעיל את החריג לכלל הראייתי.
בהתקיים המאפיינים של המבחנים שנקבעו בפסיקה להוכחת קיומה של השפעה בלתי הוגנת, מוקמת לכאורה בדבר קיומה של השפעה בלתי הוגנת.
חזקה זו מעבירה את נטל הבאת הראית על שכמו של מבקש הקיום לסתור את אותה חזקה, תוך שלילת קיומם של אותם מאפיינים שהקימו את החזקה, או תוך שלילת קיומה של "אי-ההגינות" בהשפעה, חרף קיומם של אותם מאפיינים.
כך, למשל, יכול מבקש הקיום להצביע על קרבה רגשית, בין זו הנובעת מקרבה משפחתית לבין זו הנובעת מטיב הקשרים בינו לבין המצווה, המצדיקה את זכייתו בעיזבון, לעומת קיומן של סיבות המצדיקות, מבחינתו של המצווה, את נישולו של המתנגד מהצוואה, ובכך לכוון להגיונה של הצוואה כמשקפת את רצונו האמיתי של המצווה בנסיבות או מקרה נתון, הגיון הנלמד מתמונת חייו של המנוח, קשריו החברתיים, ערכיו והעדפותיו.
עם זאת, בסופו של דבר, נטל השכנוע מוטל כל כולו על שכמו של המתנגד. הוא זה שצריך לשכנע את בית-המשפט שהמצווה עשה את צוואתו לא מתוך רצון חופשי אלא על-ידי השפעה בלתי הוגנת, והוא זה שחייב לעמוד בנטל זה גם אם כשל מבקש הקיום ב"הבאת ראיותיו לסתור", נטל שעבר אליו עם הקמתה של החזקה.
בעניין עיזבון המנוח ש.י. הוקמה החזקה העובדתית בדבר קיומה של השפעה בלתי הוגנת, ונטל הבאת הראיות לסתור עבר על שכמה של התובעת, תוך שלילת קיומם של אותם מאפיינים שהקימו את החזקה, אך נפסק כי התובעת עמדה בנטל לסתור, שהועבר אליה, ובסופו של יום לא עמדו הנתבעים בנטל השכנוע, שהיה ונותר על שכמם, להוכיח שהצוואה נעשתה תחת השפעה בלתי הוגנת.
בעניין ת"ע 7670/99 נקבע כי יש להוכיח שההשפעה שהייתה, אם הייתה, בלתי-הוגנת הייתה. לא קיומה של השפעה פוסל את הצוואה אלא קיומו של יסוד בלתי-הוגן בה. בנוסף, על בית-המשפט להשתכנע שבדבר קיומה של השפעה ובדבר קיומו של היסוד הבלתי-הוגן בה. אין די בחששות, חשדות וסברות בעלמא, על בית-המשפט להשתכנע שקיים קשר סיבתי בין ההשפעה הבלתי-הוגנת לצוואה כך שהצוואה הייתה פועל יוצא של אותה השפעה אסורה.
בעניין פלונים, המנוח הותיר שתי צוואות: בצוואה הראשונה היורשים הינם כל ילדיו, משתי נשותיו, ובצוואה המאוחרת יותר (היא נשוא ההתנגדות) היורשים הינם המשיבים בלבד (ילדי המנוח מאשתו הראשונה).
לטענת המתנגדים, ילדיו של המנוח מאשתו השנייה, המצווה היה תלוי בנהנים על-פי צוואה.
בית-המשפט קבע כי אכן, הנטל הראשוני להוכיח קיומה של השפעה בלתי הוגנת מוטל על המתנגד לקיום הצוואה, אולם במקרים חריגים עובר הנטל מכתפי המתנגד לכתפי מבקש ביצוע הצוואה.
העברת הנטל מתבצעת כאשר הנסיבות האופפות את המקרה מצביעות על קיומה של תלות של אדם אחר בזולתו, שהיא כה מקפיה ויסודית, שניתן להניח כי נשלל רצונו החופשי והבלתי תלוי של אותו אדם במה שנוגע ליחסים שבינו לבין הזולת, כי אז אפשר לומר שעשייה או פעולה שהיא בעליל לטובתו של זה האחרון, היא תוצאה של השפעה בלתי הוגנת מצדו, אלא אם הוכח היפוכו של דבר.
עם זאת, על סמך חומר הראיות שהובא בפני בית-המשפט במקרה הנדון, נקבע כי הנסיבות לא יוצרות חזקה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת, ולא חל החריג המעביר את נטל ההוכחה.
עדותהשל עוה"ד שערכה את הצוואה הייתה ברורה ובהירה, לפיה מבטאת הצוואה את רצונו של המנוח, ללא כל השפעה בלתי הוגנת.
לעניין השאלה האם היה המנוח נתון, באופן כללי, להשפעה ? האם היה עצמאי או נזקק לסיוע, העיד בנו כי פרט לארבעת החודשים האחרונים לחייו, התגורר המנוח כל חייו בביתו, יצא למתנ"ס עם הקלנוע שלו, קם כל יום בארבע לפנות בוקר והיה יוצא לבית-הכנסת. אף המתנגדים מאשרים כי בתקופה הרלוונטית היה המנוח אדם עצמאי שאינו תלוי באחרים.
כמו-כן, בית-המשפט קבע כי גם לעובדה שהצוואה הראשונה נערכה בפני רב בית-הכנסת בחינם, ואילו הצוואה הנשנייה נערכה בפני עו"ד תמורת תשלום, אין לייחס חשיבות מיוחדת. ייתכן כי המנוח היה מודע לבעייתיות של צוואה שנייה ושונה, והוא רצה "לחזקה", ולכן עמד על כך שתיעשה בפני עו"ד, ואף הביא עמו תעודה רפואית המעידה על כשירותו, ועמד על רכית תצהיר בנוסף לצוואה. ייתכן אף, כי להקפדת המנוח על קיומם של כל ההליכים הללו יש כדי לתמוך דווקא בטענות המשיבים, מאחר שיש בכך כדי להדגיש את נחישותו של המנוח לשנות את צוואתו הראשונה, ולהדגיש כי זהו רצונו האמיתי; ומכל מקום, אין בכך כדי לתמוך בטענות המתנגדים.
לגישת בית-המשפט, גם העובדה שהמנוח הגיע למשרדה של עוה"ד, כשהוא "מצוייד" במס' תעדותו הזהות של המשיבים, אין בה כדי לפגוע בכשרות הצוואה, שכן אין זה יוצא דופן שמוריש מברר את מספרי תעודות הזהות של יורשיו הצפויים, ואין בכך כדי ללמד על השפעה בלתי הוגנת, או נטילת חלק בעריכת הצוואה.
בסופו של יום קבע בית-המשפט, כי נטל ההוכחה להראות כי הייתה השפעה בלתי הוגנת על המנוח, היה מוטל מתחילתו ועד סופו על כתפי המתנגדים, והם לא הרימו נטל זה, ולא הוכיחו את טענותיהם.
נטלים והנחות לכאורה
כלל גדול הוא, כי המתנגד לקיום צוואה, בשל טענה בדבר השפעה בלתי-הוגנת – עליו הראיה שהיא אכן נערכה תחת השפעה בלתי-הוגנת.
הלכה היא, שאם אין הצוואה פגומה מבחינת הדרישות הפורמאליות – נטל ההוכחה לקיומה של השפעה בלתי-הוגנת הינו של מי שטוען לקיומה של השפעה בלתי-הוגנת כזו, כלומר, המתנגד לקיום הצוואה.
"חוק הירושה אינו יוצר כל חזקה לגבי קיומה של השפעה בלתי-הוגנת."
המתנגד לקיום הצוואה נושא בנטל הבאת הראיות להוכחת טענתו – ועליו לפתוח ראשונה ולהתחיל בהבאת הראיות, שכן נטל הראיה מוטל עליו.
הכלל הוא, שאותו בעל דין שנטל הראיה מוטל עליו – פותח ראשונה במסכת הראיות, בין אם הוא תובע ובין אם הוא נתבע, בין אם הוא המבקש או המשיב.
עם זאת, יש לקחת בחשבון שבהליכי התנגדות לקיום צוואה יש חוסר איזון מבחינת הידע העובדתי בין מגיש הבקשה לקיום, הוא הזוכה על פיה והתובע בבית-המשפט, לבין המתנגד הנתבע בבית-המשפט, כך למשל נסיבות עריכתה של הצוואה ומידת מעורבותו של הזוכה בעשייתה מצויות, בדרך-כלל, בידיעתו של הזוכה על פיה ומכל מקום בוודאי לא בידיעתו של המתנגד, בין בהיותו יורש על-פי דין שהודר מהעזבון ובין בהיותו זוכה על-פי צוואה קודמת ששונתה. כך למשל מידת תלותו של המנוח בזוכה על-פי הצוואה. מקום ונטענת טענה של השפעה בלתי-הוגנת, ידוע לזוכה אשר היה בקרבתו, טיפל בו, סיפק תרופותיו וכיו"ב, יותר מאשר לאותו מתנגד. בשל חוסר איזון זה הביע כב' השופט שוחט דעתו, כי אין לעמוד על קוצו של יוד עם המתנגד ולדרוש ממנו לפרט את מהותה של ההשפעה הבלתי-הוגנת וכיצד היא באה לידי ביטוי מקום ואין בידיו מידע ממשי על כך, או לפרט את נסיבות עריכת הצוואה ומידת מעורבותו של הזוכה בעשייתה. יש להקל עם המתנגד בעניין זה וליתן לו את יומו בבית-המשפט.
בפרשת מרום מונה השופט מצא אבני בוחן שיסייעו לבית-המשפט להכריע האם הוכח קיומה של השפעה בלתי-הוגנת:
(א) תלות ועצמאות – האם המצווה היה עצמאי מן הבחינה הפיזית ומן הבחינה השכלית-הכרתית ועד כמה. (ב) תלות וסיוע – מקום שמתברר כי המצווה אכן לא היה עצמאי ועקב כך נזקק לסיוע הזולת מתעורר צורך לבחון אם הקשר שהתקיים בינו לבין הנהנה התבסס על מתן הסיוע שהמצווה נזקק לו.
(ג) קשרי המצווה עם אחרים – עד כמה היה המצווה תלוי בנהנה. היבט זה עשוי להיות מושפע גם מהיקף הקשרים עם אחרים.
(ד) מבחן נסיבות עריכת הצוואה – אפשר שמעורבות הנהנה לא תגיע עד כדי לקיחת חלק בעריכתה, אך תהיה ראיה לכאורה להשפעה בלתי-הוגנת.
בעניין עזבון המנוח ש.י. הובאו "אבני בוחן" אלו בהרחבה בפסק-הדין, ובית-המשפט לציין, כי גם אבני בוחן אלו אינם בגדר רשימה סגורה, ובית-המשפט רשאי לעשות שימוש במבחנים נוספים לגיבוש הכרעתו – מבחנים הנגזרים או המתחייבים מנסיבותיו של המקרה הנדון בפניו, גם אם מתאימים הם למקרה הנתון שבפניו בלבד.
בית-המשפט הוסיף, כי התואר המפוקפק "בלתי הוגנת", המתלווה על ההשפעה, הינו תוצר של אופי מערכת היחסים שבין המשפיע והמושפע על כל מרכיביה, והוא נלמד מנסיבות ההפעלה של יכולת ההשפעה, שהייתה נתונה בידי הנהנה, ומנסיבות ההפעלה של ההשפעה עצמה. המטרה העומדת ביסוד ההשפעה ו/או התוצאות שאותן ביקש הנהנה להשיג אינן רלוונטיות "להדבקת" תואר זה להשפעה, במקרה נתון. רוצה לומר, לא תוכנה של הצוואה הוא הקובע את קיומה של אי-ההגינות בהשפעה אלא נסיבות עריכתה והליכי עריכתה.
השימוש במבחנים הללו, כפי שנאמר על-ידי כב' השופט מצא בפסק-דין בעניין מרום, חייב שייעשה בזהירות רבה, תוך הבנה שבתלות כשלעצמה אין משום ראיה מספקת לקיומה של השפעה בלתי הוגנת, ואף לא להקמת חזקה בדבר קיומה; והוא מסביר – מהיותו של המצווה בלתי עצמאי (מבחן העצמאות) ניתן להסיק תלותו באחר. אך בהיותו תלוי באחר אין להסיק, כי את צוואתו לטובת האחר עשה מתוך השפעה בלתי הוגנת. לא בהכרח ניתן להסיק ממנה, כי הקומה חזקה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת. הרציונל העיקרי לקביעת החזקה שבעובדה הוא הסתברות קיומה של העובדה המוחזקת. הוכחת תלות מספקת רכיב חשוב להקמת החזקה, אך ניסיון החיים מוכיח, שבנסיבות בהן אדם מבקש לצוות על רכושו, קיומה של תלות היא מצב נפוץ בהרבה מקיומה של השפעה בלתי הוגנת. היינו, לא התלות היא העיקר אלא ההסתברות שהתלות שללה את רצונו החופשי של המצווה. הוא הדין בכל המבחנים האחרים. תלותו של המצווה בסיועו של האחר אינה בהרח שוללת את רצונו החופשי או מקימה בסיס לחזקה, בדבר קיומה של השפעה בלתי הוגנת. כך הוא גם ביחס לבחינת קשריו של המצוואה עם אחרים, ואף בהסקת מסקנות מנסיבות עריכת הצוואה.
כך, גם תלות הנובעת מבידוד אינה מהווה ראיה מספקת לכך שצוואת המצווה לטובת הנהנה נעשתה על ידו בהשפעתו הבלתי הוגנת של הנהנה. בהערכה בשאלה אם ניתוקו של המצווה מן העולם אומנם מעיד על קיומה של השפעה בלתי הוגנת, נודעת חשיבות רבה לסיבה שבגללה היה המצווה כה בודד. אם הסיבה לכך הייתה התנהגות הנהנה יש בכך כדי לתמוך במסקנה כי לכאורה הופעלה על ידי הנהנה השפעה בלתי הוגנת. אולם, אם הסיבה לבדידותו של המצווה נבעה ממצבו האובייקטיבי, מכך שהוא עצמו הרחיק מעליו את כל האחרים זולת הנהנה, או מכך שהאחרים הם שהרחיקו את עצמם ממנו, ספק אם ניתן יהיה להסתייע בתלות הנובעת מן הניתוק לעניין הקמת חזקה בדבר קיומה של השפעה בלתי הוגנת.
בעניין עזבון המנוחה יפה וולף בית-המשפט הגיע למסקנה, כי המתנגדת נקטה השפעה בלתי הוגנת על אמה המנוחה, והמנוחה חתמה על הצוואה המאוחרת עקב השפעה בלתי הוגנת; זאת לאור הנסיבות הבאות: המנוחה בחולשתה ועקב ריחוק המגורים של המבקשת ממנה, הייתה קלה להשפעה ונתונה לחסדי המתנגדת. בנוסף, המתנגדת הייתה זו שביררה עבור אמה לאיזה עו"ד היא צריכה ללכת ודאגה להכין לנוטוריון את המסמך הרפואי. הוכחה נוספת למסקנה זו הייתה פעולה המתנגדת לאחר שנתיים וחצי, בעת שהחתימה את עמה כביכול על ההסכם ועל ייפוי-הכוח הבלתי חוזר, שבאמצעותם הועברו זכויות מקרקעין ללא תמורה על שמה לפי שטר המכר. גם חוות דעת גרפולוגית תמכה במסקנה הנ"ל, דהיינו, כי המנוחה חתמה על הצוואה בתשישות – ואילו על ההסכם ועל ייפוי-הכוח הבלתי חוזר לא חתמה המנוחה. לפיכך נפסק, כי הצוואה הנ"ל בטלה.
בעניין ע.מ. הוכחה טענה של השפעה בלתי הוגנת, בין היתר על בסיס עובדות שנקבעו בהליך פלילי בהם הורשע הנהנה על פי הצואה בעבירות של הזנחה ועושק של המנוחה.
באותו מקרה ערכה המנוחה צוואה לטובת אחד מנכדיה עת התגוררה בביתו.לאחר תקופה בה התגוררה עם הנכד, הוצאה המנוחה מביתו על יד שירותי הרווחה ומצבה חייב את אשפוזה. כנגד ההנכס נפתח הליך פלילי והוא הורשע בעבירות של הזנחה ועושק.
מתנגדי הצוואה שנערכה לטובת הנכד טענו שיש לפסול את הצוואה מחמת השפעה בלתי הוגנת על סיס הקביעות שבפסק הדין הפלילי החלוט בו הורשע, כאמור, הנכד בעבירות של הזנחה ועושק של המנוחה.
בית-המשפט קבעי כי משהפכה הכרעת הדין בהליך הפלילי לחלוטה, אין עוד מקום לטענה בדבר חוסר היכולת להגיש את הכרעת הדין כראיה לכאורה בהליך בעניין הצוואה, וזאת בהתאם לסניף 42א(א) לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971. כפועל יוצא מהגשת הכרעת הדין, יש להתייחס אל הקביעות העובדתיות שבהערכת הדין כראיות שהוכחו בהליך הנדון, כאשר הקביעות העובדתיות שבהכרעת הדין משמשות בעיקר להבנת נסיבות עריכת הצוואה.
עיקרי הממצאים העובדתיים ביחס לתלותה של המנוחה בנגד היו:
א. המנוחה הייתה כבת 85 כאשר עברה להתגורר אצל נכדה. מצבה הגופני והנפשי היה ירוד והיא נזקקה לעזרה יומיומית. חוסר הישע של המנוחה, הותיר אותה בלא יכולת להתנגד לשתלטנתו של נכדה כלפיה, ובפועל הייתה נטולת הגנה מפני ניצול לרעה מצדו. המנוחה הושארה ללא השגחה, למרות היזקקתה הפיזית והנפשית. הנוכח כי המנוחה סבלה מתת תזונה ומהתייחסות שאינה הולמת מצד נכדה.
ב. נקבע שהוכח מעבר לכל ספק שהנד ניצל את מעמדו כלפי הנמוחה. הנכדידע היטב את מצב התלות של המנוחה בו, שהרי הוא עצמו דאג שמצבה יתפתח כך.
ג. הנגד דאג לבודד את המנוחה מכל השפעה פיזית או נפשית שעשויה להיות במגע עם בני המשפחה האחרים. הנגד מנע מבני המשפחה אחרים להתקרב אליה או לדבר איתה בנפרד. הוא דאג לענות במקומה, לבודד אותה ובכך למנוע כל יכוי שלה שפעה מצד הסובבים אותה.
ד. מעדות המנוחה בהליך הפלילי עלה כי הנכד ניצל את חולשתה, פחדה ומצוקתה כיד לסחוט ממנה כספים. הוא הביא אותה בנק בהיותה מטושטשת והורה לה לחתום על מסמכים. בעדותה בהליך הפלילי הצליחה המנוחה להיזכר בהדרגתיות בעוד מקרים בהם גרם לה הנכד לחתום על מסמכים שהורה לה.
מכיוון שהממצאים והקביעות שבהליך הפלילי לא נסתרו, קבע בית-המשפט כי יש לקבל את הממצאים שבהערכת הדין כמות שהם ולקבוע שהצוואה נערכה כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת מצד הנכד, ואשר על כן דין הבקשה לקיומה להידחות.
יורש המביא את המוריש אל משרדו של עורך-דין
בעניין שדה נדון מצב בו הבן הביא את אביו מבית-החולים למשרדו של עורך-דין, שם נכתבה הצוואה (לטובת הבן), מסר הנחיות לעורך-הדין בדבר הוראות הצוואה וגם נכח בשעת חיתום הצוואה.
לאחר שלא נותר מקום אף לספק קל שהמנוח ידע היטב את אשר הוא מבקש והוא ציווה את אשר ציווה לפי רצונו הוא, קבע בית-המשפט כי ליווי האב החולה על-ידי בנו אין בו, כשהוא לעצמו, להראות על השפעה בלתי-הוגנת כלשהי.
לעומת זאת, בענין עצמון קבע כב' השופט גייפמן, כי התקיימה השפעה בלתי הוגנת מצד התובעים את קיום הצוואה, בין יתר הנסיבות, הם מיהרו להביא את אביהם לעורך-דין בכדי לערוך צוואה.
באותו מקרה התרשם בית-המשפט מדר פעולות שבוצעו, ובעיקר מהבהילות שבעריכת הצוואה, אשר תוארה באופן דומה על-ידי הפרקליט שערך את הצוואה. התובעים את קיום הצוואה התלוו לאב למשרד עורך-הדין, שמעולם לא טיפל בענייני אביהם ולא היה מוכר לאב. כל השלבים נעשו לאלתר, ובאותה פגישה יחידה במרש עורך-הדין גם הודפסה הצוואה ונערכה לאלתר.
שני הזוכים בצוואה לעניין נכס המקרקעין, התובעים, טרחו והתייצבו עם אביהם במרד עורך-הדין שערך את הצואוה במועד עריכת הצוואה. אחד מהם הסיע את אביו מהבית למשרד עורך-הדין, והשני, שנוכחותו כלל לא הייתה נחוצה, הגיע באוטובוס למשרד עורך-הדין שערך את הצוואה, ואף נטל חופש מעבודתו במיוחד לשם כך. רק הבן שהודר מירושת נכס המקרקעין, לא הוזמן לעריכת הצוואה ולא עודכן על-ידי אחיו.
בעניין גולדמן קבע בית-המשפט המחוזי כי אין בהבאת המצווה לעורך דין המוכר לזוכה, ולו יהא זה עורך-דין אשר טיפל בענייניו של הזוכה, כדי להצביע על עילת פסול – לא על-פי סעיף 30 ולא על פי סעיף 35 לחוק הירושה, וזאת כאשר הוכח שהמצווה הוא אשר הנחה את עורך-הדין באשר לתוכן הצוואה.
הנחה לכאורה במסגרת יחסי אמון
יש להבחין בין סוגי מקרים: הראשון הוא כשההשפעה הבלתי-הוגנת צומחת מתוך נסיבות העניין, הכוונה למצב של חוסר שוויון בין הצדדים מבחינה מנטלית, מוסרית או חברתית. סוג שני של מקרים הוא השפעה בלתי-הוגנת הצומחת מתוך דפוס היחסים שבין הצדדים, מבוסס על אמון של אחד ברעהו כשיחסים אלה מקנים בדרך-כלל לצד האחד מעמד של עליונות כלפי האחר, כשההשפעה הלא הוגנת משמעה ניצול האמון או התלות שזכה בהם בעל ההשפעה. קטגוריה זו מתאימה יותר להגדרת "עושק" שבסעיף 18 לחוק החוזים, אם כי "עושק" מושתת על ניצול מצוקה וחולשה ואילו השפעה בלתי- הוגנת מקורה ביחסי תלות ואמון.
ראוי להדגיש כי החלוקה בין הקטגוריות אינה כה חדה. היא עשויה לשמש מבחן עזר, אולם החשיבות המרכזית נוגעת לנסיבות המיוחדות של כל מקרה ומקרה. על-פי דיני היושר, בעוד שבמקרים הנמנים עם הקטגוריה הראשונה על הטוען לבטלות להוכיח שהופעלה ההשפעה הבלתי-הוגנת, הרי במקרים הנמנים על הקטגוריה השניה, נוצרה חזקה בדבר קיומה של השפעה בלתי-הוגנת ואזי על הטוען לקיום העסקה להוכיח העדר השפעה בלתי-הוגנת. אולם באותם מקרים המשתייכים לקטגוריה השניה, אך אינם נכללים באותם דפוסי יחסים קבועים וברורים המעלים קיומה של חזקה בדבר השפעה בלתי-הוגנת, על הצד הטוען להשפעה כזו להביא ראיות לכאורה בדבר קיומה, שיש בהן כדי להקים את החזקה ואז עובר הנטל הסופי על הכופר בקיומה.
נטל ההוכחה כאשר הצוואה פגומה
הנטל להוכיח קיומה של "השפעה בלתי-הוגנת" מוטל על המתנגד לקיום הצוואה – כל עוד הצוואה, על-פניה, נטולת פגמים.
כאשר נפל בצוואה פגם צורני כלשהו – עובר הנטל לשכמו של המבקש את קיום הצוואה.
הסיבה לכך נעוצה בהוראות החוק כדלקמן:
מאחר שהצוואה פגומה, הרי לשם תיקון הפגם הצורני – על המבקש להוכיח, כי נסיבות העניין מצדיקות הפעלת סעיף 25 לחוק, הדורש, בין השאר, כי לבית-המשפט לא יהיה ספק באמיתות הצוואה.
כדי להוכיח שהצוואה היא אמיתית – מוטל על המבקש להראות כי המצווה היה בצלילות-דעת ולא תחת לחץ או השפעה בלתי-הוגנת.
יוצא איפה, כי בשל הפגם בצוואה והצורך לתקן פגם זה – על המבקש לקיימה להוכיח כי המצווה לא היה תחת השפעה בלתי-הוגנת, וכן עובר למעשה הנטל, מהמתנגד אל המבקש.
וכלשון כב' הנשיא שמגר:
"…הרי על מי שמבקש לקיים את הצוואה החובה להוכיח את הטענה, כי יש מקום ליישם את הוראותיו של סעיף 25 לחוק הנ"ל – ובין היתר כי אין מקום לכך שלבית-המשפט יהיה ספק באמיתותה של הצוואה. כדי להוכיח כי הצוואה היא אמיתית, על הטוען לקיום הצוואה להוכיח, כי הצוואה… ולא תחת לחץ ותחת השפעה בלתי-הוגנת."
היקף הנטל הנדרש במקרה זה ממבקש קיום הצוואה, הוא נטל גבוה ביותר, נטל המצריך שכנוע של העדר כל ספק (וראה לעיל בפרוש סעיף 25 לחוק).
למעשה, המתנגד לקיום הצוואה, עליו מוטל הנטל הבסיסי להוכחת קיומה של השפעה בלתי-הוגנת – יכול להעביר נטל זה במקרה בו הוכיח קיומו של פגם צורני בצוואה או במקרה בו הוכיח קיום יחסי אמון מיוחדים המעמיד חזקה להשפעה בלתי-הוגנת. השוני הבסיסי בין שני המקרים הוא היקף הנטל המועבר. בעוד שבהוכחת יחסי אמון מיוחדים המעבירים את נטל ההוכחה, מוטל על מבקש הקיום להוכיח ברמה רגילה העדרה של השפעה בלתי-הוגנת, הרי שבמקרה של פגם צורני בצוואה מוטל עליו להוכיח זאת מעבר לכל ספק.
בעניין גודמן, העלה בית-המשפט ספק בנכונות הדרישה לנטל הוכחה כה גבוה.
הספק בנכונות הדרישה לנטל כה גבוה, נובע ממספר נימוקים:
ראשית, רמה כזו של שכנוע, מטילה על מי שעליו נטל ההוכחה, נטל כמעט בלתי-ניתן להרמה.
שנית, אין בנטל זה בכדי להבחין בין דרגות שונות של פגמים בצוואה.
שלישית, אין בדרישה הקיימת בכדי להבחין בין מידת השכנוע הדרושה בנושאים הנוגעים לפגם בצוואה לבין הנושאים שאינם נוגעים לפגמים (צלילות-דעת, העדר השפעה בלתי-הוגנת).
רביעית, אין הבחנה בין מידת השכנוע הדרושה כדי לשכנע באמיתות הצוואה ככל שהדבר נוגע למהות המסמך שאותו מבקשים לקיים כצוואה, לבין הוכחת עובדות המתייחסות לתקפות הצוואה.
אמנם בעניין גודמן לא נדרש בית-המשפט להכרעה בספקות אלה ונימוקיהם, והדבר הושאר "בצריך עיון", אולם נראה לי כי גישה שונה זו העומדת בבסיס הנימוקים שהוצאו, תוכרע בעניין בו להיקף הנטל תהיה משמעות מעשית. מזווית ראיה של הגינות וצדק, ברור הוא שאין זה נראה צודק לדרוש נטל זהה, כה גבוה, בכל מקרה של פגם, ללא כל הבחנה בין פגמים קלים לחמורים.
לא זו אף זו, היקף הנטל אינו מתייחס רק לפגם עצמו, אלא מחיל מיידית חובה להוכיח עניינים קשים להוכחה מעצם טבעם – כהעדר השפעה בלתי-הוגנת. הוכחת עניין זה קשה עד בלתי-אפשרית גם כך, ובוודאי בדרישת נטל של "העדר כל ספק".
העדר הגינות בקביעה גורפת שכזו, בצרוף הקושי העובדתי בהרמת נטל זה, מצדיקים שינוי בגישה הקיימת תוך בניית מדרג מאזן בין אופי הפגם וחומרתו, לבין היקף נטל ההוכחה ודרגתו.
בעניין אלוני, ככל פגם צורני בצוואה, בהיעדר ציון העובדה כי המנוחה הצהירה בפני העדי כי זו צוואתה, וכן לא צוין על-גבי הצוואה, שזו תורגמה למנוחה לשפתה.
במקרה זה, הועבר נטל ההוכחה על בסיס הוכחת יחסי אמון מיוחדים שהיה בהם כדי לבסס הנחה לכאורה לקיומה של השפעה בלתי-הוגנת. מאחר שכך, לא נצרך בית-המשפט להכריע בשאלה האם יש בפגמים אלה כדי להעביר את הטל ההוכחה לכתפי מבקשים הקיום.
השופטת ד' בייניש ציינה כי לו היה עליה להכריע אם יש בפגם צורני של אי-ציון תרגום הצוואה, בגוף הצוואה, כדי להעביר את נטל ההוכחה, ספק אם הייתה פוסקת כן.
בכל מקרה בנסיבות מקרה זה, בו קיים פגם חיצוני נוסף של אי-ציון הצהרת המנוחה בפני העדיםם כי זו צוואתה ובצירוף הנסיבות המחשידות של עריכת הצוואה – מציינת היא כי אכן ראוי היה, במקרה זה, להעביר את עול ההוכחה על כתפי מבקשי הקיום.
בית-המשפט, במקרה זה, לא נצרך להכרעה בשאלת היקף הפגם המצדיק העברת נטל ההוכחה, אולם יש בהערתו בכדי לקבל את הגישה הביקורתית כנגד העברת נטל מוחלטת, בכל מקרה של קיום פגם צורני, ללא מתן משקל לסוג הפגם ולנסיבות הכוללות. בית-המשפט אף ציין כי פטור הוא, בנסיבות האמורות, בכדי להכריע בהיקף הנטל המוטל על מבקשי הקיום (אליהם הועבר נטל ההוכחה) להוכיח העידרה של השפעה בלתי-הוגנת, באשר מבקרה זה הנטל לא הורם על-פי כל אמת-מידה ולא הביאו ראיות לסתירת החזקה.
אף פגם שאינו פגם פורמאלי האמור בסעיף 25(א) לחוק (הפגמים שכדי להתגבר עליהם יש צורך להוכיח את אמיתות הצוואה), די בו כדי להטות את הכף להעברת נטל ההוכחה לכתפי מבקש הקיום.
בעניין חלילי נ' דרשני המבקש היה אחיה של המנוחה, והמשיבה הייתה בתה והיורשת היחידה לפי דין. המבקש הגיש בקשה למתן צו קיום צוואת המנוחה, שהייתה כתובה עברית וחתומה בטביעת אצבע, לפיה הוא היורש את דירתה. המשיבה הגישה התנגדות לבקשה לקיום הצוואה, בה טענה כדלקמן:
אין אפשרות לדעת האם טביעת האצבע היא אכן של המנוחה.
בצוואה לא צוין שתוכנה תורגם והסובר למנוחה, אשר לא ידעה לקראו כלל ואף הבינה רק השפה הפרסית.
יש לראות את המבקש כמי שלקח חלק פעיל בעריכת הצוואה.
לאחר העברת הדיון לבית-המשפט לענייני משפחה, טענה המשיבה כי על מבקש קיום הצוואה מוטל נטל השכנוע, ולפיכך עליו לפתוח בהבאת הראיות.
בית-המשפט לענייני משפחה דחה את טענת המשיבה, בקובעו כי המתנגד לצוואה התקינה על פניה, עליו הנטל להראות כי נפל פגם מהותי בצוואה המביא לבטלותה, ועל-כן עליו לפתוח בהבאת ראיותיו. במקרה הנדון כללה הצוואה חתימה ועדים, אשר אחד מהם הוא עו"ד ונטוריון, ועל-כן נראתה כשירה.
המשיבה הגישה בר"ע לבית-המשפט המחוזי, אשר קיבל את ערעורה, בקובעו כי משאין מחלוקת בין הצדדים כי המנוחה לא ידעה קרוא וכתוב, ובהיעדר רשום מאומת על פני הצוואה בדבר הקראת הצוואה למנוחה והסבר דבר תוכנה, הרי שיש בכך פגם צורני על פני הצוואה, והנטל עובר לכתפי המבקש לקיים את הצוואה.
המבקש הגיש בקשת רשות ערעור לבית-המשפט העליון, וטען כי יש להתספק בהצהרת העדים החתומים על הצוואה, לפיה נחתמה הצוואה מרצונה הטוב של המצווה, כמשקפת את הבנת הצוואה על-ידה, ומכל מקום אין להפוך את סדר הבאת הראיות לגבי טענות ההתנגדות האחרות, אשר עיקרן בטענות לזיוף והשפעה בלתי הוגנת.
בית-המשפט העליון קבע כי צדק בית-המשפט המחוזי בקובעו כי נטל ההוכחה יוטל על המבקש, על-אף שהועלו נגדו טענות בדבר השפעה בלתי הוגנת וטענות זיוף, וזאת מכיוון שנפל על פני הצוואה פגם צורני – המנוחה לא ידעה קרוא וכתוב, אולם לא נערך רשום מאומת על פני הצוואה בדבר הקראת הצוואה למנוחה והסבר בדבר תוכנה.
הנטל במקרה כזה מוטל על המבקש לקיים את הצוואה.
לעומת זאת, בעניין פלוני לא העביר בית-המשפט את נטל ההוכחה למבקשת את קיום הצוואה.
באותו מקרה הוגשה התנגדות כנגד צוואה, שלא כללה אישור העדים כי המנוחה הצהירה בפניהם שזו צוואתה. יחד עם זאת, בצוואתה של המנוחה נאמר מפיה "ולראיה שהצהרתי בפני שני עדי הצוואה המפורטים להלן כי זאת צוואתי, באתי על החתום… בתל-אביב", ואילו העדים אישרו כי "חתמה על צוואתה הנ"ל", ולא ציינו במפורש כי גם הצהירה. המתנגד לצוואה טען כי העידר אישור העדים מהווה פגם המעביר את נטל ההוכחה למבקשת את קיום הצוואה, בשל היעדר אישור העדים.
בית-המשפט העליון קיבל את עמדתן של שתי ערכאות דלמטה, וקבע כי קשה להלום שבצוואה הנדונה, שבה נאמר מפורשות כי החותמת מצהירה כי זו צוואתה, ובהמשך אותו עמוד עצמו מצהירים עו"ד עורך הצוואה ועדה נוספת באשר לחתימה, נפל פגם ברמה ובמקשל המעבירים את הנטל.
אמנם, עדיף היה אילו גם באישור העדים היה ניתן ביטוי מלא לדרישות סעיף 20, אך יהא זה מנוגד לשכל הישר ומלאכותי לסבור כי במקרה דנן אכן עבר הנטל.
לגישת בית-המשפט, לפחות לעניין נטל השכנוע, יש חשיבות לעוצמת הפגם שנפל. אכן, ישנם בהחלט פגמים שהיו מהווים עילה להעברת הנטל, אם לא לפסלות, ברם, עוצמת הפגם הנטען במקרה דנן, על פניו, אינה כזאת המצדיקה את הדבר.
בעניין ליברמן נ' דנוס נפל פגם בהליך עריכת הצוואה בפני רשות – השופטת לא אישרה על גבי הצוואה בחתימתה כי הצוואה הוקראה וכי המצווה הצהירה כי זו צוואתה.
בית-המשפט אשר פסק, כי במקרה דנן הוכח בראיות מהימנות מספיקות שיש לפסול את הצוואה עקב השפעה בלתי הונגנת מצד הבן על האם, הוסיף כי גם אם היה נפסק אחרת, הרי שלאור הפגם בצוואה בפני רשות – נטל השכנוע עבר לשכמו של הבן, המבקש לקיים את הצוואה, ונטל זה כולל גם את הנטל בדבר אי קיום השפעה בלתי הוגנת. נטל זה לא הורם, וגם מטעם זה יש להורות על בטלות הצוואה.
ערעור שהוגש על פסק-הדין התקבל, מן הטעם שבית המשפט קמא לא ניתח נכון את חומר הראיות שהובא בפניו, ועל כן הגיע למסקנה שגויה כי הייתה על המהוחה השפעה בלתי הוגנת – ולא היא.
ביחסים בין בני-זוג
יש הגיון רב בתיזה השוללת את קיומה של הנחה לכאורה בדבר השפעה בלתי-הוגנת ביחסים בין בעל לאשתו, למרות שמדובר במסגרת יחסי-אמון, שהרי אך טבעי הוא שבן-הזוג הבריא יותר יסעד את בן-זוגו בחוליו, כשם ששכיח הוא כי בן-זוג יצווה את כל רכושו לבן-הזוג האחר.
לפיכך, ההנחה לכאורה האמורה במסגרת יחסי אמון – אינה חלה על יחסיהם של בני-זוג, אלא על הטוען לקיומה של השפעה זו – עליו הנטל להוכיחה. העובדה כי אחד מבני-הזוג יזם צוואה הדדית – היא לכשעצמה, אין בה דבר.
אולם, כאשר רק אחד מבני-הזוג הוא הנהנה והשני רק חסר – יתכן ובנסיבות מסויימות ניתן יהיה להניח, הנחה לכאורה, בדבר השפעה בלתי-הוגנת.
צוואה הדדית
בני-זוג העורכים צוואה הדדית בהתבסס על העיקרון של "היוותרות בחיים" – הינה תופעה רגילה ומקובלת.
הטוען כי צוואה כזו נגועה בפסלות כאמור – עליו הראיה.
נטל זה אינו מורם בהוכחת יוזמתו של אחד מבני-הזוג לעריכת הצוואה ההדדית, שכן טבעי הוא כי בני-זוג נדברים ביניהם על עיקריהן של צוואותיהם ההדדיות, ומוסרים הנחיות בהתאם, לעורך-הדין. לעניין זה, אין כל נפקות אם הצוואה ההדדית נערכה במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים.
יצויין, כי יתכנו בהחלט נסיבות בהם תהא השפעה בלתי-הוגנת בין בני-זוג – אולם העובדה כי אחד מבני-הזוג יזם את הצוואה ההדדית – היא לכשעצמה – אינה מהווה כל ראיה. ב-ע"א 290/78, אובחן המקרה בו נערכה צוואה הדדית הוגנת מהמקרה בו נערכה צוואה לטובתו של אחד מהם בלבד.
גם העובדה שנוסח צוואות בני-הזוג זהה, אי בה כדי להעיד על השפעה בלתי הוגנת שהופעלה על-ידי מי מבני-הזוג כלפי רעהו. כך, במקרה פלונים דחה בית-המשפט טענה מסוג זה וקבע כי המדובר בצוואות הדדיות, כאשר ההוראה העיקרית בשתיהן היא כל אחד מבני-הזוג, קרי – המנוח ציוו קודם כל את מלוא עיזבונם לבן-זוגם ורק לאחר מכן, במקרה של מותו של בן-הזוג, יעבור העיזבון למבקשים, אחייניו של המנוח.
בעניןי א.מ. ואחרים ביקשו התובעים לקיים את צוואת אמם המנוחה, שהייתה צוואה הדדית לצוואת אביהם המנוח. הנתבעים טענו כי יש לבטל הצוואה כיוון שזו נכתבה שלא מרצונה החופשי של האם המנוחה, אשר, לדבריהם, הייתה נתונה למרותו ולשליטתו המוחלטת של אבי המשפחה המנוח.
בית-המשפט שב על ההלכה הפסוקה כי כאשר מדובר בני זוג שערכו צוואה הדדית משותפת (עקרון ההיוותרות בחיים), יש צורך בראיות מהימנות כדי להוכיח טענה של השפעה בלתי הוגנת, וכי יחסי האמון בין בעל לבין אשתו אינם מקימים חזקה של השפעה בלתי הוגנת ואינם מעבירים את הנטל הראייתי על המבקש את קיום הצוואה.
עצם העובדה שאישה מטילה יהבה על בעלה, נסמכת עליו, בוטחת בו ונענית לרצונו לערוך צוואה אשר תוכנה הוא כזה או אחר, אין בה כשלעצמה להוכיח השפעה בלתי הוגנת במערכת היחסים הבין-זוגית. אך ורק מערכת יחסים קשה, כובלת, חונקת וחסרת הגינות אפשר שהתפוך השפעה טבעית, הקיימת מטבעם של דברים בין בני זוג, להשפעה בלתי הוגנת.
בעניין א.מ. ואחרים עלו מהעדויות שהובאו בפני בית-המשפט העובדות והנסיבות הבאות: בני הזוג המנוחים חיו יחדיו בכבוד ואהבה, תוך שהם עושים ככל יכולתם לעזור ולתמוך בילדיהם. על הזויות הנאה והמוצלחת בין ההורים המנוחים העיו כל העדים אשר שטחו עדותם לפני בית-המשפט. לא זו בלבד שכל העדים אשר העידו הודו כי מערכת היחסים בין המנוחים הייתה תקינה ושפירה, הרי שהובהר כי המנוחה הייתה אישה נבונה בעלת מחשבה עצמאית העומדת על דעתה ואינה חדלת אישים הנתונה ביד בעלה כ"חפץ ביד היוצר".
מתוך העדויות שהובאו לא ניתן היה ללמוד כי האב כפהעל האם דעתו בניגוד לרצונה ו/או למרות מחאותיה. מתוך הדברים שנשמעו בחללו של אולם בית-המשפט ניתן היה ללמוד כי האם מרצונה, מאהבתה וכיבודה את האב ומתוך הערכה לידיעותיו הכלכליות, סמכה עליו הותירה לרוב את הטיפול בסוגיות הכספיות בידיו. מתוך כל האמור באשר ליחסיהם הטובים נעתרה המנוחה ליוזמתו של בעלה המנוח לערוך צוואה, ואף קיבלה דעתו באשר לאופן חלוקת רכושם בין ילדיהם. בית-המשפט קבע כי אין בכך ללמד על השפעה בלתי הוגנת מצידו של המנוח בעריכת הצוואה.
אף מעדותו של עורך-הדין אשר ערך את הצוואה עלה כי גם הוא התרשם שהצוואה נעשתה מרצונם המשותף של הצדדים וללא כל כפייה, כאשר המנוחה אף התערבה ותיקנה עניין כזה או אחר בצוואה. לבד מכך, בית-המשפט ראה בהוראת הצווה, לפי כל אחד דמהצדדים רשאי לשנות תנאיה בכל עשת שיחפוץ, כמלמדת אף היא כי הצוואה נוסחה באופן הוגן מבלי שאחד מבני הזוג כפה רצונו על משנהו.
אשר על כן, ולאור דחיית יתר טענות המתנגדים, קבע בית-המשפט לבסוף כי במקרה הנדון לא נמצאה עילה של ממש להתנגדותם ולא עלה בידם להרים הטל הנדש להוכחת השפעה בלתי הוגנת בכל הקשור לעריכת הצוואה ההדדית.
לעניין שינוי הצוואה בידי אחד מבני-הזוג ועקרון ההסתמכות – ראה בפרשנות סעיף 27 לחוק.
גיל ומצב בריאות
גיל ומצב בריאות, לכשעצמם, אינם מלמדים בהכרח על השפעה בלתי-הוגנת. צוואות אינן נערכות תמיד על-ידי מי שבריא ושלם, אלא דווקא היפוכו של הדבר הוא התדיר.
בענין עיזבון המנוח א.ה. ז"ל, המנוח היה אדם מבוגר שסבל ממחלה קשה ביותר. המתנגדים לקיום צוואתו טענו להשפעה בלתי הוגנת מצד המבקשים, קרובי משפחה אשר טיפלו בו בביתם בעת שנערכה הצוואה.
בית-המשפט קבע, כי לאור מצבו הרפואי של המנוח וההתערבויות הקשות שעבר, ולאור הקשר שלו עם המבקשים לאורך השנים, סביר כי המנוח הסתייע במבקשים במצבו זה. לגישת בית-המשפט, המבקשים אכן הפכו לאנשים מרכזיים בחייו של המנוח בתקופת חוליו, אך היה זה מתוך דאגה ורצון לתמוך ולסייע לו בשעותיו הקשות ולא מתוך שאיפה לקבל גמול.
בנוסף, המתנגדים טענו כי בתקופה הרלוונטית המנוח לא היה עצמאי מבחינה פיזית ושכלית-הכרתית, והיה תלוי במבקשים, לאור מחלתו.
לעומת זאת, ממסמך שנכתב על-ידי עו"ס והוגש לבית-המשפט, לא ניתן היה ללמוד כי המנוח היה תלוי פיזית ו/או מנטאלית ובאופן טוטאלי במבקשים. העו"ס התרשמה שהמבקשים דווקא היו רשת תמיכה למנוח וכי המנוח היה עצמאי.
בית-המשפט קבע כי, אמנם, בתקופה הרלוונטית לעריכת הצוואה האחרונה היה המנוח אדם חולה, ואין ספק כי המחלות הקשות שפקדו אותו גרמו לו להיות תלוי באנשים אחרים על-מנת לספק את צרכיו. יחד עם זאת, המדובר בתלות פיזית של המנוח ולא בתלות מנטלית, והדגש במסגרת התלות המקיפה והיסודית הוא על תלות נפשית-מנטלית, מאחר שהתלות הנפשית היא זו ששוללת את הרצון החופשי של האדם, בעוד שהתלות הפיזית עלולה רק לסייע להתפתחותה של תלות נפשית.
כמו-כן, נכון שמבחינה קוגנטיבית לא היה המנוח כאתמול שלשום ונאלץ לוותר למשל על קריאת עיתון, אולם אין זה אומר כי הוא היה תלוי באחרים מבחינה מנטאלית.
הראיה הטובה ביותר במקרה הנדון הייתה שרופאיו שהכירו אותו והיו בקיאים במצבו הבריאותי, לא הטילו ספק ביכולתו לקבל החלטה מושכלת ואמיצה בעניין הטיפולים הרפואיים. מדובר היה בהחלטות מורכבות הדורשות יכולת ניתוח והתחשבות באלמנטים רבים, החלטות שיש להן השלכות של חיים ומוות, מה שמגביר את המורכבות והקושי הטמונים בה.
לאור האמור, ולנוכח אי עמידה בהוכחת ארבעת מבחני פס"ד מרום, נקבע כי לא הוכיחו המתנגדים השפעה בלתי הוגנת מצד המבקשים.
בעניין עצמון הונחו בפני בית-המשפט ראיות למכביר על השפעה בלתי הוגנת של התובעים על המנוח, לעניין הוראות צוואה מיום 25.01.91, העוסקות בנכס המקרקעין – הנכס העיקרי של העיזבון.
בין יתר הראיות שהוצגו בפני בית-המשפט, אשר באמצעותן הוכחה קיומה של השפעה בלתי הוגנת, הושם דגש על גילו ומצבו הבריאותי של המנוח בעת עריכת הצוואה, מצב שהוביל לתלות אשר נוצלה על-ידי הזוכים על-פי הצוואה.
המנוח היה כבן 76.5 בעת עריכת הצוואה, אלמן שגר בגפו, בעוד אחד התובעים את קיום הצוואה גר בסמוך לו וטיפל בו. המנוח סבל מיתר לחץ דם, מסכרת לא מאוזנת, רעד בידיים והלך בצליעה ניכרת ברגל ימין.
לעניין מצבו המנטאלי – נמצא כי המנוח נבדק ביולי 2000 במכון הרפואי לבטיחות בדרכים של משרד הבריאות, והומלץ לפסול את רישיונו עקב מצבו המנטאלי. מן המסמכים עלה כי עוד בשנת 1990 המליצה הוועדה הפנימית של המכון הרפואי לביטחות בדרכים על אי-כשירותו של המנוח לנהיגה, מסיבה של אי התאמה אישיותית; ומהי אותה אי התאמה אישיותית שהביאה להמלצה לפסול את רישיון הנהיגה של המנוח? בדו"ח הבדיקה מטעם משרד הבריאות נכתב כי למנוח היו הפרעות קשות בזיכרון, וכי הוא נמצא לא כשיר לנהוג מחוסר התמצאות.
בנוסף, משרד הבריאות לא התספק בחוות-הדעת של הבדיקה הרפואית הכללית, והפנה את המנוח לבדיקה פסיכולוגית. בדו"ח הפסיכולוגי מיום 11.07.90 נכתב אודות המנוח כי ישנה התדרדרות חמורה בתפקודו המנטאלי, הקורדינציה המוטורית של העיניים מוגבלת, זיכרון דל, רעד בידיים, קושי בדיבור, ולפיכך לא מתאים לנהיגה.
נוסף על האמור, נמצא כי הממצאים, אשר אובחנו אצל המנוח בתקופה הסמוכה לעריכת הצוואה, היו ידועים לתובעים את קיומה, ואף אחד התובעים, אשר לליווה את המנוח לעו"ד שערך את הצוואה, הודה בעדותו כי חשש שהצוואה לא תהא תקפה נוכח שלילת רישיון הנהיגה של המנוח, עקב ההתדרדרות במצבו.
בקשר לממצא כי המנוח סבל מבעיות זיכרון, העיד הפרקליט שערך את הצוואה בינואר 1991, שהמנוח הקריא לו מתוך דף הוראות הצוואה בעניין המקרקעין. המנוח הקריא לא רק את הפרטים המזהים של המ קרקעין ומספרי ת.ז. של ילדיו, אלא גם ניסוח כמו "זכות חכירה לתקופה ארוכה". עוד העיד הפרקליט שערך את הצוואה, כי המנוח אמר לו בפירוש שיש לו מגרש, שעליו יש 2 בתים, וכי הוא רוצה שיחלקו את המגרש – מחצית לכל בן.
בית-המשפט קבע כי לאור מצבו המנטאלי של האב עובר לעריכת הצוואה – לא ניתן לשלול את האפשרות שהנייר והכתוב בו הוכן מראש למנוח.
כמו-כן, ממצאים נוספים אודות מצבו הבריאותי של המנוח העולו אף מדו"ח מנהלת היחידה הפסיכו-גריאטרית מיום 08.10.92, קרי, לאחר עריכת הצוואה. בדו"ח נכתב אודות המנוח כי מדובר בחולה בן 78 הסובל מזה כ-3, 4 שנים מתסמונת אורגנית מוחית, אשר החריפה מאוד בתקופה האחרונה עד כדי סיכון חייו. עקב הפרעות אלו אף הומלץ על מינוי אפוטרופוס למנוח.
לעניין תלות המנוח בתובעים עקב מצבו הבריאותי, העיד אחד התובעים כי לכל אורך הטיפול במנוח, היו הוא ואחיו מתכננים מה עושים, ותמיד הרופאים היו מיידעים אותם ומצויים איתם בקשר צמוד. בנוסף לכך, נמצא כי לחד התובעים היה עניין אישי בעריכת הצוואה, והוא אף הודה בעדותו כי היה מודאג וביקש להבטיח אותו ואת רעייתו לעניין ביתם, אשר נבנה על מגרשו של המנוח – נכס המקרקעין נשוא המחלוקת.
לאור כל האמור, קבע בית-המשפט כי ההתייחסות בדוחות הרפאויים לשלוש שנים אחורנית, שוללת את הטיעון שהפגיעה המנטאלית במנוח נבעה מאי לקיחה זמנית של תרופות לסכרת, וכי, למעשה, היה מדובר בתהליך של דמנציה פרוגרסיבית בלתי הפיכה, שהתקדם והלך והעמיק עם הזמן.
בית-המשפט פסק כי אמנם אין בחוות-הדעת הרפואית שהוגשה די כדי להוכיח טענות על אי כשרות המנוח לצוות, אולם יש בממצאים האמורים די כדי להוכיח את יסודות העילה של השפעה בלתי הוגנת.
פסק-דין זה נהפך בערעור שהוגש לבית-המשפט המחוזי, בו נקבע כי מחומר הראיות שהובא בפני בית-משפט קמא לא עולה שהופעלה על המנוחה השפעה בלתי הוגנת.
פעילות רבה מדי בקשר לצוואה
פעילות רבה מדי בקשר להכנת הצוואה, כגון מסירת ההוראות לעורך הדין מספר פעמים, והעברת הדברים בין עורך-הדין למנוח ולהיפך – יכולה לעורר חשש להשפעה בלתי-הוגנת (למרות שאין במעשים אלו בכדי להיכנס לגדרו של סעיף 35 לחוק – לקיחת חלק בעריכת הצוואה). אמנם, חשש שכזה אינו הופך להנחה לכאורה, אולם כאשר הנטל להוכיח אמיתות הצוואה עובר לכתפי המבקש קיום הצוואה, כגון כאשר קיים פגם צורני בצוואה והמבקש מעוניין להפעיל את הוראת סעיף 25 לחוק – יצטרך המבקש להוכיח כי חשש זה אינו אמיתי במקרהו.