מועד העברת העזבון – שינויו בהסכמת היורשים
מועד העברת העזבון לידי היורשים הינו במות המוריש, בחלקים, בהתאם לקבוע בחוק או בצוואה.
כלומר הירושה נופלת בחלקם של הצדדים ביום הפטירה ולא ביום מתן הצו. צו ירושה אינו אלא צו המצהיר מי הם יורשיו של הנפטר ומה שיעור חלקו של כל אחד מהם בעזבון, והוא אינו יוצר זכויות.
עיקרון הנפילה המיידית של סעיף 1 מתייחס בעיקר למישור הזמן ושלילת 'זמן ביניים' שבין בעלות המוריש ובעלות היורשים בעזבון, אך אין בעיקרון זה כדי ללמדנו מי הם היורשים, מהו העזבון וכיצד יחולק. בשלב הראשוני של הנפילה המיידית, בעלות 'היורשים' הינה ערטילאית במובן זה שהיורשים והעזבון עדיין לא הוגדרו ונקבעו באורח מחייב. הדברים האלה נקבעים בצו קיום צוואה על-פי סעיף 66. צווים אלה הם דקלרטיביים בלבד ולא קונסטיטוטיביים. זאת ועוד: לעיתים יש צורך בשלב שלישי, נוסף על שני שלבים אלה, והוא: שלב חלוקת העזבון.
בעניין עזבון המנוח חיוקה נטען, כי היורשות הופכות מייד עם פטירת המנוח לבעלות המקרקעין שהוריש להן, וזאת מכוח סעיף 1: על-כן אין צורך ברשות בית- המשפט כדי שהן תוכלנה להשכירם. טענה זו נדחתה. בית- המשפט פסק, כי סעיף 1 אמנם דן במעבר מיידי ואוטומטי של העזבון ליורשים, וקובע כי ברגע המוות הופכים היורשים לבעלים של נכסי המת ללא כל שהות בין רגע המוות לבין הפיכתם לבעלים, אולם עדיין אין בכך כדי להצדיק את המסקנה כי היורשות יכולות להשכיר את המקרקעין, וזאת משום שכאמור סעיף 1 דן בבעלות ערטילאית.
בעניין פלוני התובע, ירשו הצדדים עם מות הוריהם דירה ואז חתמה הנתבעת על תצהיר בו היא מוותרת על זכותה במחצית הדירה לטובת התובע. בפועל לא נרשם התובע בלשכת רישום המקרקעין. נקבע, בין היתר, כי עקב האמור בסעיף 1 לחוק הירושה כאשר חתמה הנתבעת על תצהיר הוויתור היא ויתרה על זכותה הקניינית במחצית הדירה, ולא על זכות אובליגטורית. מאחר ומדובר בזכות קניינית הטעונה רישום, הרי משלא נרשמה הזכות אין זו אלא התחייבות להעניק את הזכות, ויש להחיל על העניין את סעיף 5 לחוק המתנה.
יש לציין, כי עיקרון "הנפילה המיידית" לא מיושם על עובר, הזכאי לרשת לפי סעיף 3(ב) לחוק. העזבון לא עובר ברגע מותו של המוריש לעובר אלא כשהעובר נולד. עם לידתו של העובר הירושה נופלת לו למפרע.
חריג נוסף לכך, הוא מקרה בו כל היורשים הגיעו לידי הסכמה כי בכל העזבון או בחלקו – יעשה אחרת.
ב-ע"א 663/87, נדון מקרה בו נכס עסקי אשר נכלל בין נכסי העזבון (בית-מרקחת), הופעל בהסכמת כל היורשים. נפסק, כי הסכמת היורשים כולם, שוללת מאחדים מהם את האפשרות לטעון, בדיעבד, כי יש לבחון את חלקם בעזבון בהתאם למצב שהיה קיים במועד פטירת המוריש.
לאור הסכמתם – יבחן חלקם בהתאם למצב הקיים במועד סיום ההסכמה.