אי-תחולת הסעיף כאשר נקבע בצוואה 'יורש במקום יורש'
הוראת הסעיף קובעת מפורשות כי במקרה בו הזוכה על-פי צוואה מת לפני המצווה – יכנסו צאצאיו של אותו זוכה לנעליו, במידה והיו בחיים במועד פטירת המצווה.
לעיתים, צופה המצווה אפשרות זו, ומציין בצוואתו, מפורשות, כי במקרה בו הזוכה שציין ילך לעולמו לפניו – ירש את חלקו זוכה אחר.
האם הוראת סעיף 49 לחוק תחול במקרה זה, בו אותו "יורש אחר" הלך אף הוא לעולמו לפני המצווה?
מקרה כאמור, נדון ב-ע"א 5654/92, שם נבחנה חלות הוראת סעיף 49 לחוק במקרה בו הותיר המצווה הוראת "יורש במקום יורש", בהתאם להוראת סעיף 41 לחוק.
במקרה זה, ציווה המנוח את עזבונו לאמו, ובמידה ותלך לעולמה לפניו – לאחיו.
בעת פטירת המצווה – לא היו עוד אמו ואחיו בין החיים.
השופט גולדברג העדיף את הפרשנות המצמצמת, וגרס כי אין להחיל את הוראת סעיף 49 לחוק על היורש השני שציין המצווה "במקום" היורש הראשון, כאשר שניהם הלכו לעולמם לפי המצווה.
בבסיס הדברים, עמדה ההנחה כי הוראת סעיף 49 לחוק, שואבת חיותה מהרצון להביא למימוש "רצונו המשוער" של המצווה.
משמעות ההנחה, שהמחוקק ביקש להביא למימוש רצונו המשוער של המצווה, ומשהעדיף המצווה זוכה מסויים על-פני יורשיו על-פי דין – הניח המחוקק כי מעדיף היה אף את צאצאיו של אותו זוכה על-פני יורשיו על-פי דין.
נראה, כי הגיון זה יפה אף להעדפת צאצאי היורש השני, זה שבא "במקום" היורש הראשון – כאשר בחירת המצווה לציין זוכה ספציפי במקרה בו העדפתו הראשונה לא תהיה בין החיים בעת פטירתו – מלמדת על רצונו הברור להדיר את יורשיו על-פי דין.
השופט גולדברג אינו מצדד בהגיון מתמשך זה, כאשר לדעתו עצם ציון זוכה אחר "במקום" הזוכה הראשון – מלמדת על אי-רצונו של המנוח שצאצאי הזוכה יכנסו לנעליו, וכלשונו – "וכשם שלא רצה כי צאצאיו של היורש הראשון יזכו בחלקו, כן לא רצה שצאצאיו של היורש השני יזכו בחלקו, וטעם זה הוא שעמד ביסוד ההצלבה בין שני ה"יורשים האלטרנטיביים".
נראה לי, כי דעתו זו של השופט גולדברג אכן מביאה לפתרון צודק בנסיבות המקרה הנדון, אולם דעתו החולקת של השופט לוין, שנותרה במיעוט, תואמת את הגיונם הכולל של הדברים.
הוראת סעיף 41 לחוק, לא הגבילה את זכותו של המוריש לצוות בדרך של "יורש במקום יורש" אף ליותר משניים, כמצויין בהוראת סעיף 41(ג) לחוק.
על-פי רוב, רצון המצווה לציין הוראת "יורש במקום יורש" נובעת מהחשש שהזוכה הראשון לא יהיה בין החיים בעת פטירתו, וזאת מחמת גילו של הזוכה הראשון בעת כתיבת הצוואה, הימצאותו במסגרת חיים מסוכנת וכד'.
בסיס הגיוני אחר המביא מוריש לציין יורש אחר, "במקום" היורש הראשון – הוא רצונו הברור להדיר את יורשיו על-פי דין, ולהבטיח כי אף אם יארע ליורש הראשון דבר מה – יפול עזבונו בידי היורש השני.
שני הטעמים גם יחד – אך מחזקים את הסברה כי "רצונו המשוער" של המצווה (המהווה בסיס לעצם חקיקת סעיף 49 לחוק) – מוחל אף על "היורש השני".
יצויין, בנסיבות המקרה הנדון – יורשו על-פי דין של המנוח, היה בנו, ועל בסיס הראיות שנשמעו – העדיף המנוח, ברורות, את בנו על-פני צאצאי היורש השני. עצם עריכת הצוואה שנים רבות בטרם פטירת המנוח – נבעה מרצונו להבטיח שאשתו, ממנה עמד להתגרש באותה העת – לא תירש את עזבונו.
יצויין כי במקרה זה הכריע בית-המשפט את העדפת היורש על-פי דין, אף מפרשנות אומד-דעתו של המצווה, כאשר משציין היורש על-פי הצוואה יורש על-פי דין (בנו) ניתן להבין כי לא היתה לו כל כוונה לנשל את יורשיו על-פי דין בכך שציין זוכה בצוואה זוכה במקום זוכה. עובדה זו מובילה למסקנה כי במקרה שכזה בו היורש וזה שצויין תחתיו אינם עוד בין החיים (בעת פטירת המוריש), יש להעניק העזבון לזוכה על-פי דין. המסקנה ההפוכה המתבקשת מהגיון זה, היא שבמקרה בו לא צויין יורש על-פי דין, בצוואה, יועדפו צאצאי היורש השני, ואף זאת על בסיס בחינת "אומד-דעתו" של המצווה, כאמור.
בעניין עיזבון המנוח מ.פ. האישה הלכה לעולמה ובעלה הלך לעולמו אחריה. צוואתו של הבעל לא התייחסה למצב בו האישה תלך לפניו. בצוואתו מצווה המנוח את עיקר רכושו (למעט המיטלטלין)לאשתו, ולאחריה, על דרך של יורש אחר יורש, לאחיין של אשתו – מר ראובן דוד (ז"ל). האישה עשתה צוואה זהה, לפיה הורישה את עיקר רכוש (למעט המיטלטלין) למנוח, ולאחריו, על דרך של יורש אחר יורש, לאחיינה ר.ד.
נטען על-ידי התובעת, כי אין במקרה דנן תחולה לסעיף 49 לחוק הירושה, ויש ליתן צו קיום צוואה לפיו ר.ד. הוא "היורש השני" על-פי הוראת היורש אחר יורש, ובהיותה יורשתו – היא הזוכה הבלעדית בעיזבון.
במקרה הנדון, הסעיף בצוואה לא כלל כל הוראה אופרטיבית, לפיה ראובן הינו זוכה בעיזבון באופן ישיר. ראובן הינו "היורש השני" בהוראת ה"יורש אחר יורש", המצויה בסעיף. בית-המשפט מציין, כי על-פי סעיף 42(א) לחוק הירושה תנאי שבלעדיו אין לזכיית היורש השני היא זכייתו של היורש הראשון. אם מת היורש הראשון לפני המוריש, לא זכה הוא בעיזבון. לפיכך אין ליורש השני זכות בעיזבון. חייו של המוריש הראשון מהווים את התחום לזכייתו של היורש השני.
מכאן, שבין אם חלה הוראת סעיף 49 ובין אם לאו – אין היא משליכה לעניין זהות "היורש השני", ונפקותה היא לעניין צאצאי היורש הראשון (אם יש תחולה להוראה) או ליורשי המנוח על-פי דין (אם אין תחולה להוראה). במקרה הנדון, אין התובע נמנה על מי משתי קבוצות אלו.
נפסק, כי על-מנת שתזכה התובעת במבוקשה, עליה להוכיח, כי אומד דעת המנוח היה להקנות לראובן את חלקו בעיזבון לא רק כ"יורש אחר יורש" אלא אף גם כ"יורש במקום יורש" לפי סעיף 41 לחוק הירושה, כך שיבוא במקום היורש הראשון (המנוחה) אם זה לא יירש אותו בפועל. פרשנות כזו לצוואה אינה בלתי אפשרית ויכולה להילמד מתוך נסיבות עריכת הצוואה ואומד דעת המצווה, אך על התובעת להביא ראיות לשם תמיכה בפרשנות זו.
בעניין גרוסמן ערכו המנוחים צוואות משותפות והדדיות בעדים, לפיהן ציוותה המנוחה בצוואתה את כל רכושה לבעלה, ובמקרה שהיא ובעלה ילכו לעולמם "בעת ובעונה אחת", יירש בנו היחיד של המנוח את כלל הרכוש. המנוחה הלכה לבית עולמה כשנתיים לאחר פטירת הבעל המנוח.
עיקר טענת הנתבעים כנגד קיום צוואת המנוחה הייתה כי התובע יורש את המנוחה על-פי הצוואה בהתקיים תנאי אחד בלבד, והוא כי המנוחים ילכו שניהם לעולמם "בעת ובעונה אחת". מאחר ותנאי זה לא התקיים, והמנוחה נפטרה לאחר המנוח, הרשי שלא קמה זכות לצובע לרשת את המנוחה. כמו כן, הואיל ואין בצוואה הוראה באשר מה ייעשה בעזבון המנוחה עם פטירתה לאחר המנוח, הרי שיש לפעול על-פי דיני הירושה וליתן צו ירושה לפיו הנתבעים הנם יורשי המנוח על-פי דין.
מנגד טען התובע מספר טענות בעד זכאותו לרשת כיורש יחיד, כאשר אחת מטענותיו החילופיות הייתה שעל-פי הוראת סעיף 49 לחוק הירושה הוא ירש את מלוא עזבונה של המנוחה בשל היותו צאצאו היחיד של המנוח, אשר נפטר לפני המנוחה.
בית-המשפט דחה את טענת התובע וקבע כי סעי 49 אינו חל על המקרה דנן. בדחותו את טענת התובע התבסס בית-המשפט על הלכת לרנר נ' פייר (בעמ' 4282/03), שם היה המקרה בעל נסיבות דומות לנסיבות המקרה הנדון.
בפרשת לרנר נ' פייר נפסק פה אחד כי משנפטרו שני המנוחים, נתמצתה ההוראה בצוואה לפיה במות אחד מהם יעבור רכושו לבן הזוג הנותר בחיים, ואין לה כל משמעות עוד, כך שלאחר פטירתו של בן הזוג השני, סעיף 49 לחוק הירושה אינו ישים. בהתאמה, כך גם במקרה הנדון: משנפטרה המנוחה לאחר המנוח ולאחר שרכושו עבור אליה בהתאם לצוואתו אשר קוימה, הוראת סעיף 49 לחוק הירושה אינה ישימה.