מי שנולד תוך 300 יום
המחוקק, בהוראת סעיף 3(ב) לחוק, קבע תנאי מגביל ליכולת הירושה של וולד שנולד לאחר פטירת המוריש, והיא לידתו תוך 300 יום לאחר מות המוריש.
המחוקק איפשר לסתור תחולת חזקה זו, וזאת אם יוכח שהורתו של הוולד היתה לאחר פטירת המוריש.
שילוב תנאים אלה, בצירוף העדר קביעה בדבר האפשרות לסתור חזקה זו אף בכיוון ההפוך, קרי – מי שלידתו היתה לאחר 300 הימים האמורים – מובילה למסקנה כי מי שנולד לאחר 300 יום – לא יהא זכאי לרשת.
המחוקק הישראלי אימץ כאן את גישת החוק האיטלקי תוך קביעת תקופה מוגדרת ממות המוריש ועד הולדת העובר, בה בשעה שהמחוקק האמריקאי לא קבע תקופה קצובה.
יצויין, כי עיקרון "הנפילה המיידית" שבסעיף 1 לחוק לא מיושם על עובר. העזבון לא עובר ברגע מותו של המוריש לעובר אלא כשהעובר נולד. עם לידתו של העובר הירושה נופלת לו למפרע. סעיף 107(ב) לחוק הירושה מנחה: "אין לחלק את יתרת העזבון… כל עוד לא נקבעו הזכויות התלויות לפי סעיף 3(ב) בלידתו של אדם".
קיימת הקבלה בין זכויות עובר שנולד לאחר מותו של מוריש לבין זכויות תאגיד יורש אם לא היה בעולם בעת מות המוריש (סעיף 4 לחוק הירושה). בנסיבות אלה יכול ויהיה מקום לעקוב מטעם העובר אחר דרך ניהול העזבון. הכרה במעמד העובר מצויה גם בסעיף 42(ג) לחוק הירושה, הדן ביורש אחר יורש, ובסעיף 44(א) לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981, לעניין מוטבים.
ילד שנולד לאחר מות המוריש זכאי למזונות מן העזבון מכוח הוראת סעיף 57(ד) לחוק הירושה. באשר לזכות למזונות אין הגבלה של תקופה ממות המוריש ועד ליום הולדת העובר.
הגבלת תקופת 300 הימים אינה מתיישבת עם ההגיון ותחושת הצדק, ובמיוחד במקרים בהם ההתעברות היתה תקופת זמן לאחר פטירת המוריש, כגון שזרעו הוקפא ובוצעה הזרעה מלאכותית לאחר פטירתו. במקרה זה ברור שהצאצא ייוולד בחלוף 300 הימים הנקובים.
בתי-המשפט יצטרכו, כאשר המקרה יובא בפניהם, להתמודד עם מחסום טכני זה, שאינו עולה בקנה אחד עם תחושת הצדק.
בעניין אלמונים נדון מקרה בו המנוחה ציוותה סכום מסויים "לכל אחד מנכדיה". 30 יום לאחר מותה נולדה נכדה נוספת. נשאלה השאלה האם סעיף 3 חל על מקרה זה. נטען כי הוראת סעיף 3 "מתייחסת מעצם טיבה וטבעה רק לירושה על-פי דין ולא לירושה על-פי צוואה כאשר המנוחה התייחסה ל-"נכדי" בצוואתה, לא התייחסה ולא יכולה היתה להתייחס לנכד שכלל לא בא לעולם". כב' השופט כהן דחה טענה זו וקבע כי הוראות סעיף 3, הנמצאות בפרק "הוראות כלליות", חלות הן על ירושה על-פי דין והן על ירושה על-פי צוואה.
בצוואתה נמנעה המורישה מלנקוב בשמות נכדיה, וזאת על-אף שידעה בעת עריכת הצוואה וגם טרם פטירתה מי הם נכדיה אשר לכל אחד מהם היא מתכוונת להוריש את אותו סכום של $20,000. עובדה זו מחזקת את הטענה כי במינוח שבו נקטה "נכדי" לא ביקשה המורישה להוציא אף את נכדתה שטרם נולדה מכלל יורשיה.