הוראה בצוואה הנוגדת את תקנת הציבור
סעיף 38 לחוק אינו מתייחס לקביעה בצוואה הנוגדת את תקנת הציבור.
דעת הרוב ב-ע"א 477/88, סברה כי ציווי המופיע בצוואה הנוגד את תקנת הציבור – אכן מאפשר לבית-המשפט לבטל הוראה זו בצוואה.
ב-ע"א 245/95 תמך כב' השופט בייסקי יתדותיו בכך שעיקרון תקנת הציבור הינו כללי וחל גם במקרה בו לא צויין במפורש במסגרת עניין מסויים.
כב' השופט ברק, סבר, כי סעיף 30 לחוק החוזים (חלק כללי), חל אף על צוואה, שהינה פעולה משפטית.
דעתו החולקת של כב' השופט מלץ, היא שיש לכבד את רצונו של המצווה ויש לבטל הוראה רק אם היא נוגדת את תקנת הציבור בצורה כה חמורה, עד שהיא מגיעה לדרגת אי-חוקיות או אי-מוסריות.
ב-ע"א 477/88, הוסיף הנשיא שמגר – הנני נוטה לאמץ ההשקפה כי הביטוי "בלתי- חוקי" שבסעיף זה, חובק בכל מקרה גם כל תניה בצוואה הנוגדת את תקנת הציבור.
"במידה וזוכה יתנגד לצוואתי הוא יסולק מעזבוני"
תניה בלשון "במידה וזוכה יתנגד לצוואתי הוא יסולק מעזבוני" נדונה ב-ע"א 245/85, ובדעת רוב הוחלט, כי אין היא נוגדת את תקנת הציבור ויש לקיימה. לפיכך, הזוכה אשר התנגדה לקיום הצוואה במקרה זה – לא תזכה בכל חלק מהעזבון. שכן בכך שהגישה התנגדותה לצוואה – הפעילה את התנאי השולל ממנה כל חלק בעזבון.
עם זאת, הגישה שאומצה בדעת רוב, מבחינה בין שתי סיטואציות שונות, באחת תכובד תניה זו, ובאחרת תיפסל.
המצב האחד – כאשר ההתנגדות היתה התנגדות סרק, חסרת ביסוס, ויתברר כי הועלתה שלא בתום-לב – יינתן תוקף לתניית הסילוקין, והזוכה יפסיד חלקו.
המצב השני – כאשר ההתנגדות הוגשה מחמת טענה צודקת של פגם בצוואה, תהווה תניה זו משום תניה הנוגדת תקנת הציבור, ולא יהיה בה משום הפעלת התנאי וסילוקו של הזוכה המתנגד מפאת הגשת התנגדותו.
וכלשון כב' השופט בייסקי:
"נראה לי פתרון הביניים, המוצע על-ידי חברי השופט ברק, ראוי לאימוץ. פתרון זה מאפשר קיום איזון בין מגרעותיה ויתרונותיה של כל שיטה קיצונית: תניית הסילוקין שוב אינה תניית in terrorem עבור מי שסבור כי נפגע מחמת פגם רציני בצוואה שגם החוק פוסל את קיומה, אך מאידך גיסא מהווה הרתעה מספקת נגד התנגדויות סרק, אשר אם יתברר כי לא היו מבוססות וכי הועלו שלא בתום-לב, התוצאה תהא מתן תוקף לתניית הסילוקין."
במקרה זה נפסק, כי התנגדות הזוכה היתה התנגדות סרק ללא כל ביסוס ושלא בתום לב, ולפיכך אושרה הצוואה מבלי לבטל את תניית הסלוקין.