בקשה לקביעת היקף העזבון
לאחר שבית-המשפט קבע מי הם הזוכים ומה חלקו של כל זוכה – עדיין אין בקביעה זו כדי להגדיר את היקף עזבונו של המנוח והנכסים הכלולים בו.
ב-ע"א 272/86 נאמר, כי כאשר שאלה זו נתונה במחלוקת בין היורשים או בינם לבין אחר – הדרך הנכונה לבירור שאלה זו הינה בהליך נפרד של המרצת פתיחה או תובענה רגילה ולא במסגרת תיק העזבון. "אין זה רצוי שתיק ירושות ישמש ככלי קיבול לבירורן של תביעות מהסוג דנן".
כנגד גישה זו נמתחה ביקורת בספרות המשפטית, במאמרה של שלומית דרנס שפורסם ב-1984:
"רצוי שבית-המשפט… הדן בענייני ירושה, והמכיר היטב את הצדדים המתדיינים לפניו, מערכת היחסים בינם לבין עצמם, ובינם למנוח, ידון בתובענות שבינם לבין עצמם ובינם לבין מנהל העזבון… כשהמחלוקת הינה סביב השאלה האם נכס הוא מנכסי העזבון או רכושו הבלעדי והיחיד של יורש או זוכה. ריבוי ופיצול תובענות בין בתי-משפט מעמיק מחלוקת… פעמים רבות ההחלטה אם נכס הוא מנכסי העזבון… עלולה להשפיע… אם להתנגד לצו ירושה או לקיומה של צוואה."
חקיקת חוק בית-המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995 פתחה פתח לגישה שונה, הבאה לידי ביטוי ב-ת"ע (ת"א) 9880/99. גישה זו מסתמכת על תיקון מס' 8 לחוק הירושה, תשנ"ח-1998 אשר הרחיב את סמכויות בית-המשפט למשפחה בסכסוכי ירושה. בתיקון נקבע, שבנוסף לסמכויות מכוח חוק הירושה, מוסמך בית-המשפט למשפחה לדון גם בסכסוכים מסוגים נוספים: "לרבות תובענה, שעילתה סכסוך בקשר לירושה, יהיו הצדדים אשר יהיו". הסמכה זו באה להוסיף על התביעות שדן בהם בית-המשפט למשפחה מכוח חוק הירושה.
אמת-המידה לקביעת הקשר בין עילת התביעה לבין "סכסוך בקשר לירושה" הוא כי סכסוך הירושה תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה.
לדעת כב' השופט גייפמן, אם העילה נוצרה בחיי המנוח אין זיקה לסכסוך הירושה. זאת בניגוד למקרה, שבו מוגשת תביעה על-ידי מנהל העזבון כנגד יורש או על-ידי יורש כנגד יורש לצורך השבת נכס עזבון שהוצא על-ידי היורש לאחר הפטירה – בו ניתן לומר שסכסוך הירושה תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה. כאשר העובדות מובילות לכיוונים שונים נדרש איזון בין השיקולים המתנגשים.
ההסמכה לדון בתביעות ש-"עילתן סכסוך בקשר לירושה" מביאה בעקבותיה לכך שתיק עזבון ישמש גם ככלי קיבול לתביעות של מנהל עזבון כנגד יורש או לתביעות ביחסים הפנימיים בין היורשים, ואפילו הסכסוך ביניהם הוא על היקף העזבון. בית-המשפט לענייני משפחה מוסמך להפעיל בעניין זה סמכויות עזר: לצרף צד שלישי לתביעה או למשוך תביעה מבית-משפט אחר.
אולם בעוד שביחסים הפנימיים בין היורשים – תביעות על היקף העזבון יכולות לבוא בגדר תביעות "שעילתן סכסוך בקשר לירושה" (סיפא סעיף 6(1)(ה) לחוק בית-המשפט לענייני משפחה), הרי כאשר מדובר בתביעות של צדדים שלישיים המצב שונה:
באשר לצד שלישי, שאינו יורש ושאינו בן משפחה, הכלל הוא, שתביעתו כנגד העזבון, בעניין חוב של העזבון, או היקף נכסי העזבון תוגש לבית-המשפט הרגיל לפי מבחני שווי התביעה ונושאי התביעה (בית-משפט שלום או מחוזי). יחד עם זאת, צד שלישי זר יכול להגיש לבית-המשפט למשפחה בקשה לצרפו כצד מכוח סעיף 6(ו) לחוק בית-המשפט לענייני משפחה. בדומה, יכול צד שלישי זר להגיש בקשה בתיק עזבון למתן הוראות למנהל העזבון.
נטל ההוכחה והיקפו
כדי להוכיח, כי נכס מסויים אינו מהווה חלק מן העזבון או מהווה חלק מעזבונו של אחר – אין די בכך שיוכח כי הטוען הוא יורש על-פי דין של עזבון מסויים. עליו להוכיח כי הנכס הנטען הינו חלק מן העזבון. על הטוען, כי נכס מהווה חלק מהעזבון אותו הוא יורש – עליו להוכיח, כי נכס זה היה בבעלותו של הנפטר עובר לפטירתו.
ב-ע"א 777/80, נדון מקרה בו טענה יורשת כי כתביו של מנוח הינם חלק מעזבון אותו היא יורשת ולא חלק מעזבונו של אחר.
המחלוקת נסבה סביב השאלה האם הכתבים הושאלו לאותו אחר, ולכן מהווים הם חלק מעזבונו של המשאיל או שמא ניתנו במתנה, ואזי אין הם מהווים עוד חלק מעזבון של הנותן.
נפסק, כי מאחר שנטל הוכחת הטענה כי נכס מסויים אינו כלול בעזבון, מוטל על הטוען זאת – הרי במקרה זה, לא הוכיחה הטוענת כי הכתבים ניתנו לאותו אחר בהשאלה, ולא במתנה.
זאת במיוחד, לאור "מידת הראיה הגבוהה, החלה על מי שמבקש להוציא מעזבון, מהטעם שבהעדר הבעל דין לגופו – אין לדעת אם לא היה מצליח… להזים או לסתור את ראיות יריבו".
ב-ע"א 777/88, הנ"ל היורשים הודו, כי נכס זה ניתן למנוח על-ידי אותו אחר, אולם ניתן במתנה.
נפסק, כי מאחר שהיורשים הודו רק במקצת הטענה, בכך שהנכס היה בעבר של אחר ולא הודו כי הנכס ניתן בהשאלה כנטען – אין מדובר בטענת "הונאה והדחה" ונטל ההוכחה לשלילת הנכס מן העזבון, עדיין רובץ על הטוען זאת.
המועד להעלאת הטענה
המועד להעלאת הטענה, הוא בעת כינוס נכסי העזבון ולא בעת הדיון בשאלת קיום הצוואה או מתן צו-הירושה.
בנסיבות ע"א 631/89, נטענה הטענה כי יש לחייב אדם בהשבת כספים לעזבון, כספים שמשך מחשבון הבנק של המנוחה.
נפסק, כי המועד הנכון להעלאת הטענה – "שעתה יפה בעת כינוס נכסי העזבון, כשתפרוץ, אם תפרוץ מחלוקת בדבר זכות העזבון לאותם כספים. גם עניין זה אינו רלוונטי לשאלת קיום צוואתה של המנוחה ולא כאן המקום לדון בו".