פעולה באמצעות אחד היורשים בלבד
סעיף 122(ב) פורש כמונע מיורש אחד לתבוע, או מאחר לתבוע יורש אחד, מקום שקיימים יורשים נוספים.
נוסח הוראת הסעיף אינה מותירה מקום לספק, כי אין יורש אחד יכול עוד לעמוד בדין לבדו, לזכותו של המת או לחובתו.
לשם פעולה כאמור, זקוק הוא להסכמת כל יתר היורשים או לאישור בית-המשפט מראש או למפרע.
"לאור הוראת סעיף 122(ב) של חוק הירושה צריך התובע להראות, שיש בידו הסכמתם של כל היורשים האחרים, או שניתן לו אישור בית-המשפט מראש. לפחות צריך הוא לבקש אישור למפרע."
"הדברים ברורים. כיום, מכוח הוראת סעיף 122(ב), אדם אשר תובע נכס מכסי העזבון, חייב לכלול את כל היורשים כנתבעים, למען לא יהיה חשש של עשיית עוול במשפט ליורש שנתבע, ויאלץ לשאת בנטל לבדו, או יורש שלא נתבע, ובכך תקופח יכולתו להגן על זכויותיו."
כאמור, אין כיום כל הבחנה, לאור נוסח הסעיף, בין מצב בו יורש הוא תובע, לבין מצב בו יורש הוא נתבע.
ה-"יורשים" לעניין זה הם היורשים על-פי דין, ואם הניח המנוח צוואה – היורשים על-פי הצוואה. לכן, אם ובמידה שהנתבעים טוענים כי יורשים על-פי דין לא צורפו ביחס למנוחים שהותירו צוואה – אין לטענה זו מקום. יש לצרף את היורשים על-פי צוואה בלבד, מקום שיש צוואה ובמידה שהיא חלה על כל הנכסים.
פעולה באמצעות מנהל עזבון
הוראת סעיף 122 חלה כאשר לא מונה מנהל עזבון. כאשר מונה מנהל עזבון, התביעה תוגש באמצעות מנהל העזבון או באמצעות היורשים בהרשאת מנהל העזבון. לגישת בית-המשפט ב-תמ"ש (ת"א) 10610/97, יש להחיל את הוראת סעיף 122(ב) לחוק הירושה כאשר מנהל העזבון נותן הרשאה ליורשים להגיש תביעה ואין הסכמה של כל היורשים.
אישור למפרע – עד מתי יכול להינתן
מלשון כב' השופטת נתניהו ב-ע"א 777/80, מובן כי אישור זה יכול להינתן על-ידי בית-המשפט לפניו נדון העניין, ולא באמצעות בית-המשפט שלפניו נדון הערעור, וכלשונה:
"אין זה מן הראוי שאישור כזה, שלא נתבקש, יינתן בערעור, מה גם שלא הוברר מי היורשים האחרים, אם הם מסכימים לתביעה, ואם לאו – מה נימוקי התנגדותם."
יודגש כי בדברים דלעיל צויין כי אישור למפרע "לא נתבקש" בערעור ולא הוברר מי היורשים האחרים. יתכן ובנסיבות אחרות, אישור למפרע כאמור ינתן אף אם יתבקש בשלב הערעור.
תובענה כנגד היורשים
סעיף 122(ב) מחייב הסכמת האחרים או אישור בית-המשפט הדן בתובענה.
סעיף זה דן בתביעה בנוגע לעזבון, שכן בתביעה כנגד יורש אישית, ללא קשר או צורך בעזבון – הרי למרות שמדובר בנכס שעבר מן העזבון אל היורש באופן סופי – אין צורך בהסכמה ואין הסעיף דורש זאת.
אולם, בתובענה כנגד יורש, כאשר נשוא התובענה הוא נכס שהיה שייך לעזבון – יש לקיים דרישות הסעיף כאשר הנכס או הזכות לא עברו סופית ליורש.
כך, בנכס מקרקעין, כל עוד לא הסתיימה ההעברה ברישום, כאמור בסעיף 7(ב) לחוק המקרקעין – מדובר בזכות חוזית הקיימת ליורש, או בהתחייבות כלפי היורש, אולם הנכס עצמו עדיין בבעלות העזבון, ולא בבעלות היורש. במקרה זה ובדוגמתו – יש לקיים את הוראות הסעיף, כאמור.
"כל עוד לא נגמרה העסקה ברישום בספרי המקרקעין הרי זו התחייבות לעשות עסקה בלבד, קרי – זכות חיובית שאינה זכות קניינית. כיוון שכך לא נוצר קשר ישיר בין המערער לבין המשיבים… קשר שאמנם קיים גם קיים ביחסים שבינו לבין העזבון… עליו לתבוע את העזבון… בתביעה כזו הבעלים הרשומים הם נתבעים נלווים… מכאן שמדובר בתביעה שהיא בראש ובראשונה כנגד העזבון ולא פורמאלית גרידא. על כן יש נפקות לסעיף 122 לחוק הירושה… אין סיבה לסטות מהוראות סעיף 122(ב) הנ"ל, ושלא לדרוש לקיים את הנדרש בו."
פעולת חלק מהיורשים בעניין בו יש לכל היורשים אינטרס משותף
יתכן מצב בו הגשת התובענה על-ידי חלק מן היורשים, אין בה כדי לפגוע ביורשים הנעדרים כלל ועיקר.
בעניין עמותת א.ל.ע.ד. למשל, נקבע כי בתביעה להחזרת הנכס לבעליו מגולם האינטרס המשותף לכל יורשי המנוח בבחינת זכין לאדם שלא בפניו. במקרה זה נדחתה הטענה, לפיה יכול וישנם יורשים החפצים בקבלת הזכויות בנכס, בעוד שאחרים מעוניינים בקבלת תמורתו. קבלת הזכויות בנכס בעין, שהיא בבחינת מרובה המכיל את המועט, פועלת לטובת כל היורשים.