מערכת היחסים הפנימית בין היורשים, כאשר ההתחייבות להעברת הנכס בטלה כלפי המוסדות המיישבים
בעניין חיים נדונה התחייבותו של "בן ממשיך" (המשיב) בתצהיר להתיר לאחיו להשתמש בבית המגורים לאחר פטירת אימם, וזאת בתגובה לדרישתה זו, במסגרת הסכמתה למנותו כבן ממשיך. מדובר בהתחייבות חוזית בינו לבין האם, לפיה הוא ימונה כבן ממשיך ובד-בבד יסכים ליתן זכות כאמור לאחיו. בצד הצהרה זו, מצוי הסכם העברת בית המגורים בין האם לאח בו מעבירה האם לאח את זכויותיה בבית המגורים שלה לאחר מותה.
לא היתה מחלוקת בין השופטים כי הן הצהרת המשיב והן ההסכם בין אחיו לאם אינם מחייבים את המוסדות המיישבים, משלא נתבקשו לאשרם ולא נתנו להם את הסכמתם, כנדרש בהסכם המשולש. עולה השאלה מה נפקותן המשפטית של התחייבויות חוזיות אלה ביחסים הפנים-משפחתיים.
כב' השופטת פרוקצ'יה, בדעת מיעוט, קבעה כי מדובר בהתחייבויות חוזיות שאינן בנות-אכיפה ביחסים הפנים-משפחתיים, ולפיכך האח לא רכש מכוחן זכויות הניתנות למימוש בבית המגורים. ההתחייבויות החוזיות האמורות כפופות במקורן לתנאי מתלה, ומשעברה תקופת זמן סבירה והתנאי לא נתקיים, הן נתבטלו ושוב אינן מעמידות זכות לפיצויים. עם זאת, עומדת לאח זכות לתרופות השבה של כספים ששולמו והוצאות שהוצאו מכוח דיני החוזים ועשיית עושר ולא במשפט.
כב' השופטת שטרסברג-כהן הסכימה, כי במישור היחסים בין האם והמשיב לבין הגורמים המיישבים, המשיב הינו בן ממשיך יחיד, באשר מעמד זה נקבע ומתאשר לפי ה-"הסכם המשולש" בלבד. לעומת זאת, במערכת היחסים הפנימית השתכלל בין האם לבין המשיב הסכם לטובתו של האח. המשיב מחויב לאותו הסכם – הגם שלא ניתן לאוכפו כיום – ככל שהדבר נוגע לאח. כמו-כן, מנוע ומושתק המשיב מלטעון להעדר תוקף להסכם בין אמו לאחיו.
השופטת פרוקצ'יה מגיעה למסקנה, כי אופיין של ההגבלות על עבירות זכות השימוש בנחלה על-פי ההסכם המשולש, מעידות על כוונה לשלול את עבירות הזכות מקום שלא ניתנו אישורי המוסדות המיישבים, זאת גם במערכת הפנימית שבין חבר האגודה ממחה הזכות, לבין הנמחה. אולם כב' השופטת שטרסברג-כהן אינה סבורה כן.
יש להפריד בין המערכת ההסכמית שבין בני המשפחה לבין זו החיצונית לה. אמנם כיום, על-פי המדיניות של המוסדות המיישבים, לא ניתן לפצל נחלה ולא ניתן לרשום על-שם האח את דירת אמו המנוחה. אף-על-פי-כן, אין לתת למשיב פתחון פה לטעון כנגד ההסכם בין אמו ואחיו, טענות הטומנות בחובן התכחשות להתחייבויותיו הוא כלפי אמו וכלפי צד שלישי, אחיו.
גם אם לא היה תוקף להסכם הראשון ואף לא נפקות משפטית להמחאת הזכות לאח בהסכם השני, מנוע המשיב ומושתק מלטעון לבטלותו של ההסכם השני וזאת הן מכוח תורת המניעות וההשתק והן מכוח עיקרון תום-הלב, המוצא ביטוי בסעיף 39 לחוק החוזים, חלק כללי, תשל"ג-1973 וחל על כל פעולה משפטית מכוח סעיף 61(ב) שבו.
אשר-על-כן, פסקה כב' השופטת שטרסברג-כהן כי המשיב אינו זכאי למנוע מאחיו להמשיך להתגורר עם משפחתו בבית אמם המנוחה, והוא מושתק מלטעון לבטלות ההסכם השני בבית-משפט. כמו כן, אין המשיב זכאי למנוע מאחיו אפשרות לפנות למוסדות המיישבים לשם מימוש זכותו. מובן, שאין בהסכמים הפנים-משפחתיים כדי לכבול את ידי המוסדות המיישבים בגיבוש עמדתם לעניין זכותו של האח כלפיהם, בהתאם למדיניותם מעת לעת.
כב' הנשיא ברק פסק, כי על-אף שאין חולק כי הצדדים להסכם ידעו על הצורך בהסכמת הצדדים להסכם המשולש (המינהל והסוכנות) לשם העברת הזכויות בפועל, אין די על מנת לקבוע כי ההסכם בין האם לאח הותלה בתנאי שתינתן הסכמה כאמור. הקביעה אם עניין לנו בחוזה על תנאי מתלה, אם לאו, יכולה להילמד מאומד-דעת הצדדים לו, כפי שהיא משתקפת מלשונו ותכליתו (הסובייקטיבית והאובייקטיבית). בנסיבות המקרה ברור, כי האם והאח התכוונו ליתן תוקף להסכם בלא להתנות תוקף זה בהסכמת הצדדים להסכם המשולש (המינהל והסוכנות). ברור, כי האם ביקשה כי האח יישאר לגור בדירה המצויה במשק גם לאחר פטירתה וללא התנאה של תוקף זכות זו של האח כלפי האם (להבדיל מרישומה במינהל) בהסכמת הצדדים להסכם המשולש (המינהל והסוכנות). בנסיבות אלה, אין לראות בהסכם משום חוזה על תנאי מתלה וכי נסתרת החזקה שבסעיף 27(ב) לחוק. לפיכך, אין לקבוע כי ההסכם בטל בהיותו חוזה על תנאי מתלה שלא נתקיים תוך זמן סביר.
שאלת תוקפן של תניות המגבילות עבירות של זכות – כמו גם השפעתן – אינה פשוטה. בבואנו לבחון את השפעתן של תניות מגבילות עבירות אלה, שומה עלינו להפריד בין שתי שאלות נפרדות: האחת, האם להתחייבות להעביר זכות (במקרקעין או מטלטלין לרבות זכויות) העומדת בניגוד לתניה המגבילה עבירות יש כלל תוקף משפטי, במובן זה, שההתחייבות להעברת הזכות (בניגוד לתניה) יכולה להצמיח תוצאות משפטיות כלשהן? השניה, בהנחה ועצם ההתחייבות בניגוד לתניה המגבילה עבירות אינה בטלה בפני עצמה, מהן התוצאות המשפטיות שיכולות להיות להתחייבות מעין זו? בערעור שבפנינו מתעוררת רק השאלה הראשונה, קרי שאלת תוקף ההסכם, שכן הסעד ההצהרתי שנתבקש הינו בטלות ההסכם בין האם למערער בשל הפרת תניות בהסכם המשולש.
לדעת כב' הנשיא ברק, במצב בו ניתנת התחייבות להעברת זכות, תוך הפרת תניה המגבילה עבירות, אין מקום לקביעה קטגורית כי ההתחייבות עצמה בטלה. אין כל הכרח לשלול תוקף משפטי מהתחייבות שניתנה רק בשל העובדה כי היא נעשתה בניגוד לתניה חוזית אחרת. אכן, אדם יכול להתחייב למכור מה שאינו שלו אך לא יהיה בכוחו להוציא התחייבות זו מן הכוח אל הפועל. "בנסיבות מעין אלה, החוזה יהיה תקף לכל דבר ועניין… והצד שכלפיו התחייבו להעביר את הזכות יהיה זכאי לסעדים בגין הפרת חוזה (פרט לאכיפה)". המישור החוזי ממשיך להתקיים גם אם עצם כריתת החוזה עומדת בניגוד לאמור בהסכם אחר. לפיכך, במישור היחסים החוזיים שבין הצדדים להסכם המאוחר יותר (מעביר הזכות והנעבר), יש לראות כעיקרון את ההסכם כתקף.
יתכנו מצבים בהם הדין עצמו קובע כי הסכמים המבוצעים על-ידי אדם אינם תקפים ככאלה (ראו סעיף 5 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962); סעיף 30 לחוק החוזים). אולם בהעדר טעמים מיוחדים, ראוי הוא להעניק תוקף חוזי למערכת היחסים שבין המעביר והנעבר של הזכות, גם אם היא עומדת בניגוד לאמור בהסכם בין המעביר ובעל הזכות. העובדה כי זכות מסויימת אינה ניתנת להעברה אינה צריכה לגרוע מתוקפם של היחסים החוזיים בין הצדדים להסכם ההעברה של זכות זו.
הביטוי המעשי של הגבלת העבירות צריך להיבחן, על-כן, ברוב המקרים, במסגרת הסעדים בגין ההסכם שנכרת ולא בקביעת עצם תוקפו.
במקרה שבפנינו היתה חייבת האם לקבל את הסכמת המינהל והסוכנות לשם העברת זכויות במשק. הסכמה מעין זו לא ניתנה באשר להעברת הזכויות לאח. זאת ועוד: לכאורה לא ניתן היה להעביר חלק מן הזכויות בנחלה אלא רק את כל הזכויות שבה, שעה שהאם העבירה לאח רק את דירת המגורים. מכאן עולה, לכאורה, כי האם פעלה בניגוד לאמור בהסכם המשולש. כלום יש בכך כדי להביא לבטלות ההסכם שכרתה עם המערער? התשובה לשאלה זו היא בשלילה. כאמור, עצם העובדה כי נאסרה בהסכם המשולש העברה מן הסוג שבוצעה אינה מביאה לבטלות הסכם ההעברה האמור. אמת, קיימים נימוקים כבדי משקל מדוע לא לאכוף את התחייבותה של האם ללא הסכמת המינהל והסוכנות, או להצמיח סעדים אחרים כנגד המינהל והסוכנות, ובהם מדיניות המינהל באשר לניצול קרקע חקלאית ומניעת פיצולה, התאמת החברים באגודה השיתופית ומניעת העברת זכויות למי שאינם בני משפחה. אולם אין בטעמים אלה כדי להביא לתוצאה לפיה ההסכם בין האם למערער בטל, להבדיל משאלת סעדים בגין הפרתו. מכאן, שאין לקבל את מסקנתו של בית-המשפט המחוזי לפיה ההסכם בטל בשל טעם זה.
אשר לדעת כב' השופטת שטרסברג-כהן, בשאלת מעמדו של המשיב לטעון לבטלות ההסכם, אם מכוח דיני ההשתק, אם מכוח עיקרון תום-הלב, קבע כב' הנשיא ברק כי ניתן להשאירה בצריך עיון לעת מצוא.
באין הסכמה בין יורשים – סעיף 114(ב)
סעיף זה דן בהקצאתו של משק חקלאי הנכלל בין נכסי העזבון, ליורש המוכן לקיימו; בסעיף 114(ב) הוסמך בית-המשפט להכריע בשאלה, מה הם הנכסים המהווים את "המשק החקלאי". ברור, שאין לברר מחלוקת זו, אלא אם הוסכם, שהמשק החקלאי נכלל בין נכסי העזבון. בהעדר הסכמה כאמור – הדרך לבירור שאלה זו הינה במסגרת תובענה רגילה.
זכות קדימה בין יורשים
סעיף 100 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 מסדיר את זכויות הקדימה בין יורשים אשר ירשו חלקים ממשק חקלאי, כאמור בסעיף 114 לחוק, כדלקמן:
(א) מקרקעין שהם משק חקלאי כמשמעותו בסעיף 114 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, והם עברו בירושה, בין על-פי דין ובין על-פי צוואה, ליורשים אחדים במשותף, לא יהיה יורש זכאי להעביר חלקו בהם לאחר אלא אם הציע אותו תחילה ליורש בעל זכות הקדימה.
(ב) בשנתיים הראשונות לאחר מתן צו הירושה או צו אישור הצוואה, יראו כל יורש כבעל זכות קדימה לגבי חלקו של יורש אחר; מכאן ואילך יראו כבעל זכות קדימה רק יורש שרשם תוך השנתיים הראשונות זכות קדימה לעצמו לגבי חלקו של יורש אחר.
לכאורה, קיימת סתירה בין הוראת סעיף 100(ב) לחוק המקרקעין והוראת סעיף 114 לחוק, אולם סתירה זו הינה לכאורית בלבד, באשר הוראות סעיפים אלה משלימות זו את זו.
הוראת סעיף 114 לחוק קובעת עדיפות לסוג מסויים של יורשים "המוכן ומסוגל לקיימו". לא מן הנמנע, כי בהתאם להוראה זו יימסר המשק החקלאי לכמה יורשים במשותף.
במקרה זה, תתברר זכות הקדימה בין אותם יורשים, להם נקבעה הזכאות במשק החקלאי – על-פי הוראת סעיף 100 לחוק המקרקעין.
יצויין, כי הוראת סעיף 100(ב) לחוק המקרקעין, חלה לגבי מקרקעין שהם משק חקלאי בלבד, ואין היא מהווה הוראה כללית.