סעיף 113 לחוק הירושה מול סעיף 40 לחוק המקרקעין
סעיף 113 לחוק מתייחס לסיטואציה זהה לאמור בסעיף 40 לחוק המקרקעין. שני הסעיפים מתייחסים לנכסים שאינם ניתנים לחלוקה או לנכסים שבחלוקה בעין היו מאבדים שיעור ניכר מערכם.
סעיף 40 לחוק המקרקעין, תשכ"א-1969, קובע:
א. במקרקעין שאינם ניתנים לחלוקה, וכן אם נוכח בית-המשפט כי חלוקה בעין תגרום הפסד ניכר לשותפים, כולם או מקצתם, יהיה פירוק השיתוף בדרך של מכירת המקרקעין וחלוקת הפדיון.
ב. המכירה תהיה בדרך שנמכרים מקרקעין מעוקלים בהוצאה לפועל, זולת אם הורה בית-המשפט על דרך אחרת שנראית לו יעילה וצודקת יותר בנסיבות העניין.
השאלה המרכזית, ביחס להשלכת סעיפים אלו לחלוקת נכס מקרקעין כאמור, מן העזבון, הינה תוקפו של מי מהם יגבר, ואיזה סעיף מסעיפים אלה יופעל במסגרת חלוקה זו.
האם נכס כאמור שאינו ניתן לחלוקה – חובה למצות לגביו את הדין כקבוע בסעיף 113 לחוק, ולהעדיף יורש המרבה במחירו על-פני זר – או שמא זכאי יורש לבקש רישום חלקו במקרקעין בפנקס המתנהל על-פי דין בהתאם לחלקו בצו, ואזי יוכל לבקש את מימוש חלקו בנכס בדרך הקבועה בסעיף 40 לחוק המקרקעין.
שאלה כאמור נדונה ב-ע"א 513/82 (בר"ע 227/81), וכב' השופטת בן-פורת קבעה את קדימותו של סעיף 113 לחוק ואיסור עקיפתו בדרך של רישום חלקו של יורש בנכס, בהתבסס על הצו, והפעלת סעיף 40 לחוק המקרקעין:
"כל התהליך הזה (האמור בסעיף 113 לחוק) בהכרח קודם למסירת הנכס, כולו או מקצתו. לשון אחר, רישום מידי של חלקי הבנות במחצית הדירה מסכל את רצון המחוקק ועוקף את סעיף 113 לחוק הירושה."
השופטת בן-פורת קובעת כי לפי סעיף 1 לחוק הירושה אמנם עובר עזבונו של נפטר עם מותו ליורשיו, אולם סעיף זה יש לקרוא יחד עם סעיף 107 לאותו חוק, ולפי הנאמר בו, יש לחלק את יתרת העזבון בין היורשים רק אחרי סילוקם של חובות העזבון (וכן מזונות).
הודגש, כי הזכות להפעלת סעיף 40 לחוק המקרקעין, בידי יורש הינה:
"רק אם בסופו של התהליך על-פי סעיף 113 תימסר מחצית הדירה לאחת הבנות (לאחת היורשות) ולא לאלמנה (או לאדם זר, מכוח סעיף 113 (ב)), תירשם מחצית זו על-שם הרוכשת (היורשת), ואז התוצאה תהיה יצירת שיתוף עם האלמנה בדירה כולה. ברם, על-כן נאמר – עוד חזון למועד." (התוספות בסוגריים שלי – ב.ק.).
לפיכך, כאשר מדובר בנכס שאינו ניתן לחלוקה או נכס שבחלוקתו היה מאבד שיעור ניכר מערכו – והינו נכס מקרקעין – יש להעדיף סעיף 113 לחוק, עד מיצויו, על-פני סעיף 40 לחוק המקרקעין.
רישום צו ירושה או צו קיום אינו מאפשר עקיפת סעיף 113 לחוק
העובדה כי נרשם נכס בפנקס המתנהל על-פי חוק, באמצעות צו ירושה או צו קיום צוואה, אינה מאפשרת עקיפת הוראת סעיף 113 לחוק. המועד ל"סיום הליכי ההורשה" – אשר לאחריהם רשאי וזכאי כל יורש לעשות בנכס מסויים בעזבון, אותו ירש, כרצונו, לרבות הפעלת סעיף 40 לחוק המקרקעין – הינו, רק לאחר תום זכייתו והליכי חלוקת העזבון. בהתבסס על ההלכה שנפסקה ב-ע"א 834/75, ובהתייחס לנפקות קיומו של צו ירושה ב-ע"א 314/79 – אין הליכי ההורשה וזכייתו של יורש בנכס מסויים מתגבשים ומסתיימים אלא "רק לאחר שנכסי העזבון חולקו כחוק", "עד לאותו זמן אין ליורש אלא חלק בכלל העזבון ולא בנכס מסויים".
לפיכך, קיומו של צו ירושה או צו קיום – אינו משנה דבר, ועד לסיום חלוקת העזבון "בהתאם לחוק" – גם אם סיום זה היה לאחר מתן הצו – אין ליורש כל זכות בנכס ספציפי.
"בהתאם לחוק" – כולל, כמובן, אף את מיצוי ההליכים האמורים בסעיף 113 לחוק.
לעניין סמכות השיפוט והקדמת רישום צו ירושה או צו קיום בלשכת רישום המקרקעין, בטרם סיום חלוקת העזבון, נפסק ב-ר"ע 2968/91 (לא פורסם) כי מוסמך בית-המשפט המחוזי להורות לרשם המקרקעין לבטל את צו הרישום ולהמשיך ולדון במכירת זכויות הדירה על-פי סעיף 113 לחוק הירושה. ביטול זה אפשרי תוך הפעלת "עיקרון תום-הלב", והעדרו בדרך רישום כאמור.
הנפקות בין שימוש בסעיף 113 לחוק הירושה לבין שימוש בסעיף 40 לחוק המקרקעין
הנפקות בין שימוש בסעיף 113 לחוק הירושה לבין שימוש בסעיף 40 לחוק המקרקעין הינה, שבהפעלת סעיף 113 לחוק הירושה יש להעדיף יורש על-פני זר, העדפה שאינה קיימת בהוראת סעיף 40 לחוק המקרקעין. אולם, מלבד נפקות זו הקבועה בחוק, קיימת נפקות נוספת פרי פסיקת בית-המשפט העליון. נפקות זו מתייחסת למעמדו של בן-זוג הנותר בחיים מכוח חלקו בדירה.
לצורך שימוש בסעיף 113 לחוק, נקבע ב-ע"א 592/76 כי אין רואים את בעלותו החלקית של בן-הזוג הנותר בחיים כמקנה לו מעמד של דייר מוגן מכוח סעיף 33 לחוק הגנת הדייר, ועל-כן אין מכירה של הדירה בשוק פוחת ב-60% לעומת דירה פנויה, אלא רק כדי 30% לערך (מחמת זכותו לגור בדירה מכוח סעיף 115(א) לחוק).
לעומת זאת, במסגרת פירוק על-פי סעיף 40 לחוק המקרקעין, נקבע ב-ע"א 123/80 כי מכירים במעמדו של אותו בן-זוג כדייר מוגן, שכן בעלותו מחמת מכירת הדירה – פוקעת.
נפקות נוספת הינה, כמובן, סמכות השיפוט – בעוד שבסעיף 113 לחוק מוסמך לדון בית-המשפט המחוזי בלבד – הרי בסעיף 40 לחוק המקרקעין, ידון בית-משפט השלום.