מנהל עזבון שנקבע בצוואה – ללא מינוי בית-המשפט –מעמדו
חוק הירושה מציב שני מסלולים חלופיים לניהול עיזבון: הן על-ידי מנהל עזבון והן על-ידי יורשים.
החוק מציב גם שני מנגנונים למינוי מנהל עזבון: מחד, כאשר יש הוראה בדבר מינוי מנהל עזבון בצוואה – מופעלת הוראת סעיף 81 לחוק הירושה. מאידך, כאשר לא הושארה צוואה או אין הוראה של המוריש בעניין מינוי מנהל עזבון – מופעלת הוראת סעיף 78(א) לחוק הירושה.
שיקול-הדעת השיפוטי בהפעלת סעיף 81 לחוק הירושה שונה מדרך הפעלת הסמכות בגדר סעיף 78(א) לחוק הירושה.
בית-המשפט ימנה מנהל עזבון מכוח סעיף 78(א) לחוק הירושה כאשר כל המעוניינים בדבר הסכימו עליו ובאין הסכמה ימונה אדם ניטראלי כפי שיחליט בית- המשפט. לעומת זאת, במינוי מנהל עזבון מכוח סעיף 81 לחוק, ימנה בית-המשפט את מי שהמנוח הורה בצוואתו בין אם קיימת התנגדות למינוי מצד הנהנים ובין אם קיימת התנגדות מצד צדדים שלישיים, וזאת אלא אם שוכנע, מטעמים מיוחדים שיירשמו, שיש סיבה שלא למנותו.
בסיפא של סעיף 81 לחוק הירושה השאיר המחוקק לבית-המשפט שיקול-דעת מתי לא למנות מנהל עזבון חרף הוראת המנוח בצוואתו וזאת משום שבית-המשפט עשוי לעמוד בפני מצב בו יהיה עליו להגן לא רק על האינטרסים של הנהנים על-פי הצוואה אלא גם על האינטרסים של צדדים שלישיים כגון נושים. כמו-כן, עשוי בית-המשפט שלא להידרש למנות כמנהל עזבון אדם, אשר האינטרס הפרטי שלו עומד בניגוד לחובת הנאמנות שלו כלפי בית-המשפט בתוקף תפקידו כמנהל עזבון.
מנהל עזבון שנקבע בצוואה – ללא מינוי בית-משפט – מעמדו
מה מעמדו של אדם שמונה בצוואה כמנהל העזבון, אולם רצונו זה של המוריש למינוי הספציפי – טרם אושר במינוי רשמי באמצעות בית-המשפט?
רק המינוי מטעם בית-המשפט הוא הנותן את הביטוי הממשי לרצונו של המוריש.
כל עוד לא מונה כאמור – הרי פעולותיו במסגרת העזבון אינם "מטעם בית- המשפט" ואין הוא יכול לפנות לבית-המשפט למתן החלטות מכוח היותו מנהל עזבון.
בנסיבות ע"א 153/77, בנוגע למעמדו של מנהל עזבון, נקבע:
"מנהל עזבון מתמנה על-ידי בית-המשפט והוא ממלא חובותיו בכפוף להוראותיו של בית-המשפט ובתחומים מוגדרים, רק על-פי אישורו מראש."
בית-המשפט אימץ את הדעה כי משמעותה של השקפה זו היא, שרק המינוי הוא נותן למנהל העזבון את מעמדו בתור שכזה, וזאת גם במקרה בו המוריש הביע את רצונו למנות אותו אדם, בתור מנהל עזבונו.
שכרו של מנהל עזבון שלא מונה
מנהל עזבון שפעל מכוח בקשת המנוח בצוואתו, בטרם מונה באמצעות בית-המשפט – אינו זכאי לפנות לבית-המשפט על-מנת שיפסוק לו שכר בהתאם לסמכותו, אלא עליו להגיש תביעה רגילה כנגד מי שפעל מטעמו.