מינוי מנהל עזבון – לכלל העזבון בלבד
מנהל העזבון הממונה מכוח הוראות חוק הירושה, הינו, כשמו, מנהל העזבון, קרי – העזבון כולו.
אין אפשרות למנות מנהל עזבון לחלק מסויים או בלתי-מסויים מן העזבון.
תפקידיו של מנהל העזבון הוגדרו בחוק, ובהתאם להוראות החוק הוא מנהל את העזבון כולו.
אין כל אפשרות למנות מנהל עזבון שיפעל רק לגבי חלק מן העזבון, לגבי מנה מן הצוואה, לגבי נכסים שלא נכללו בצוואה וכד', אלא רק לגבי העזבון כולו.
אולם ניתן להגביל את תוקף המינוי של מנהל עזבון ולמנות תחתיו מנהל עזבון חלקי לחלק מהרכוש – כך אישר בית-המשפט המחוזי, כפי שצויין ב-ע"א 672/89.
"אדם שנפטר משאיר עזבון אחד בלבד, ולגביו קיימת רק אפשרות של הנהלה אחת, ועל כל פנים על עזבון של מוריש הנמצא בישראל אין כל הוראה בחוק המאפשרת פיצולו לכמה עזבונות."
בעניין מיכאלי קבע כב' השופט שוחט בעניין זה:
"לאור ניתוח הממצאים שהונחו בפני והמסקנות אליהן הגעתי איני רואה צורך להיכנס לשאלה אם ניתן למנות מנהל עזבון לחלק מן העזבון. נחה דעתי כי יש צורך למנות מנהל עזבון זמני לכל נכסי העזבון וללא כל אבחנה בין נכסים פרטיים לנכסים עסקיים…
יחד עם זאת ולמעלה מן הדרוש סבור אני כי בין לא למנות מנהל עזבון בכלל בשל כך שרק חלק מהעזבון הוא בר-ניהול לבין למנות מנהל עזבון לכל העזבון הרי שיש לבחור באופציית המינוי. בחירה זו נלמדת ממבחן התוצאה בפרשת ישיבת פורת יוסף…, שם בחר בית-המשפט בסופו של דבר למנות מנהל עזבון לכלל העזבון.
אוסיף ואומר כי יש מקום לשקול צמצומה של הלכת ישיבת פורת יוסף למינוי מנהל עזבון קבוע וזאת בשל מהות תפקידיו – תשלום חובות וחלוקת העזבון. כל זמן שמדובר בכינוס נכסי העזבון ושמירתם אינני רואה מניעה למינוי מנהל עזבון לחלק מנכסי העזבון. הטעם לאבחנה זו הינו מעשי. כינוס נכסי עזבון ושמירתם יכול להתבצע לגבי חלק מנכסי העזבון הדורשים זאת. כשמדובר בתשלום חובות ובחלוקה יש טעם אכן לשאלות אותן שואל בית-המשפט בפרשת ישיבת פורת יוסף בעמ' 59 לפסק-דינו, מול האות ד'."
בקשה למינוי מנהל עזבון מסויים שנדחתה
דחיית בקשה למינוי מנהל עזבון מסויים אינה דוחה את עצם הבקשה למינוי מנהל עזבון. כאשר בית-המשפט דחה את בקשת המבקש למנות מנהל עזבון מסויים – אין הוא מחוייב לדחות הבקשה כולה, בגין דחיית בקשת המינוי הספציפי, אלא עליו למנות מנהל עזבון אחר שנראה לו מתאים בנסיבות העניין.
כפיפותו של מנהל העזבון ליורשים או לצדדים מעוניינים אחרים
ב-ע"א 153/77 קובע השופט שמגר (כתארו אז) כי בעיקרו של דבר, מנהל העזבון נושא בתפקיד של נאמנות שהוטל עליו על-ידי בית-המשפט ואינו עושה דברם של היורשים או של צדדים מעוניינים אחרים, גם אם מינויו נבע מלכתחילה מפנייתו של מעוניין בדבר. מנהל העזבון הוא עושה דברו של בית-המשפט.
מנהל העזבון נושא בחובת נאמנות כלפי בית-המשפט, ועליו לפעול בשקידה, במיומנות ובאמונה. פרקליט המבקש להתמנות כמנהל עזבון חלה עליו חובה לגלות לבית-המשפט את כל העובדות לרבות קיומה של צוואה נוספת, בכדי לעזור לבית-המשפט לעשות משפט.
ב-תמ"ש 12490/99, משנכשל בא-כוח המבקש ולא גילה לבית-המשפט בעת הגשת הבקשה למינוי מנהל עזבון על קיומה של צוואה נוספת – נפסל הוא מלהתמנות למנהל עזבון.
מנהל עזבון לנכסי יורש מסויים
כשם שאין ממנים מנהל עזבון אלא לכל העזבון, כך אין ממנים מנהל עזבון לחלק מהיורשים אלא לכלל העזבון ובכך לכלל היורשים.
חריג לכן הוא הוראת סעיף 154 לחוק, הדן ביורש שאינו יכול לשמור על זכויותיו בעזבון.
במקרה זה, רשאי בית-המשפט למנות לו אפוטרופוס לשמירת זכויותיו בעזבון. בכל מקרה, המדובר באפוטרופוס ולא במנהל עזבון.
עזבון שחלקו בארץ וחלקו בחו"ל
קביעת כב' השופט קיסטר, ב-ע"א 206/70, כאמור, לפיה אין למנות מנהל עזבון אלא לעזבון כולו, צומצמה לעזבון הנמצא בישראל ואין הכרח כי דין זה יחול על עזבון שחלקו נמצא בחו"ל – "על כל פנים, על עזבון של מוריש הנמצא בישראל אין כל הוראה בחוק המאפשרת פיצולו לכמה עזבונות".
הגישה הישראלית מכשירה איפוא ניהול מקביל של עזבון המפוצל במספר ארצות. בית-המשפט בישראל עשוי להידרש למתן הוראות בעניין תיאום ניהול מקביל של העזבון המפוצל במספר ארצות.
סמכויות מנהל העזבון ופיקוח בית-המשפט עליו
סמכויותיו של מנהל עזבון רחבות ביותר ואין היורשים רשאים לעשות בעזבון אלא ברשותו או ברשות בית-המשפט.
מנהל עזבון נושא בתפקיד של נאמנות שהוטל עליו על-ידי בית-המשפט ואינו עושה דברם של היורשים או של צדדים מעוניינים אחרים, גם אם מינויו נבע מלכתחילה מפניית מעוניין בדבר.
הפיקוח של בית-המשפט על פעולות מנהל עזבון הוא פיקוח קבוע ומתמשך, ואין לראותו רק כהתערבות מזדמנת.
בניהול עיזבון, המדובר ברכוש שבעליו איננו, והפיקוח דרוש כדי להבטיח שלא יבולע לרכוש והוא יכונס ויישמר בדרך הטובה והיעילה לטובת הזכאים לו.
מנהל עזבון ומעמדו כמנהל חברה
בתיק מס' 214/2 קבע הרשם לענייני ירושות כי היות והחברה הינה אישיות משפטית שונה מהמנוח, לא יהא מינוי מנהל זמני לעזבון המנוח פתרון שיסדיר מינוי מנהל לחברה.